Toppbild

Stoppa matsvinnet

En brödskiva i sophinken. Och spagettin som blev över från middagen. Och gräddfilen som visst gått ut. Varje dag kastar de flesta av oss en hel del fullt ätbar mat, utan att tänka på det.Det går att lösa med små insatser

Lyckligtvis är matsvinn ett miljöproblem som går att lösa. Mycket mat som slängs är fullt ätbar när den åker i soporna. Det gäller bara att veta hur man gör. Enkla saker som att ledsen sallad kan räddas i en skål vatten i kylen. Små insatser för att minska matsvinnet gör stor skillnad!

barnfamilj svinn för 6000 kr årligen

Bäst före-datum är inte sista förbrukningsdag

Bäst före-datum handlar bara om hur länge maten förväntas behålla sin smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Det är inte en hälsofråga eftersom maten fortfarande kan vara fullt ätbar. Titta, lukta och smaka på maten, våga lita på dina sinnen – om maten verkar okej går den bra att äta.
Hur du tar hand om maten kan vara avgörande. Många gånger står det på förpackningen vad som är lämplig förvaring och ju kallare till exempel en mejeriprodukt förvaras desto längre håller den.

Sista förbrukningsdag används på livsmedel som tillverkaren bedömer kan försämras snabbt och bli en hälsorisk. Denna märkning används exempelvis för köttfärs.

Utsläpp matsvinn årligen som 200 000 bilar

Smarta tips för din plånbok och vår miljö

På Livsmedelsverkets hemsida www.livsmedelsverket.se/matsvinn hittar du smarta tips om hur du kan minska matsvinnet och göra både miljön och din plånbok en tjänst. Vinn, vinn, vinn!

 

Olika berättelser (länkar)

- Kommunens måltidsverksamhet Ärtan nominerades till Götapriset 2015
- Hur jobbar till exempel Coop på Solberga?

 

Uppdaterad 2017-09-08 av Teknik- och servicekontoret

Strängnäs kommun, 645 80 Strängnäs | telefon 0152-291 00 | fax 0152-290 00 | e-post kommun@strangnas.se | organisationsnummer 212000-0365

  >