Toppbild

Kommunen avråder från bad vid tre badplatser

På grund av algblomning avråder kommunen just nu från bad vid tre badplatser. Det gäller Helgarö Kläpp på Fogdö, Sjöborgsbadet i Härad och Forsabadet i Åkers styckebruk. Information har satts upp vid de aktuella badplatserna.

Om man får i sig vatten med blommande alger kan det leda till klåda, kräkningar och diarré. Algblomning kan även orsaka hudirritation. Barn och djur är särskilt känsliga. Därför är det särskilt viktigt att hålla små barn borta från vattnet eftersom de lätt kan få kallsupar. Algblomningen kan vara lokal och det är upp till var och en att vara uppmärksam på den aktuella situationen. Blomningen kännetecknas av blågröna eller bruna missfärgningar av plankton i vattnet. Om siktdjupet i vattnet är mindre än normalt kan det vara ett tecken på att koncentrationen av alger kan vara hög.

Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Kokning förstör inte gifterna. Vatten som innehåller blågröna alger bör heller inte användas för bevattning av grönsaker och bär.

Algblomning är normalt för årstiden. Den starka solen gör att algerna har fått en chans att växa till sig, men de försvinner av sig själv efter ett tag.

Vi kommer att gå ut med information om när badplatserna är badvänliga igen.

Besök gärna någon av våra andra badplatser i kommunen.

 

Läs mer om blommande alger på Havs- och vattenmyndighetens webbplats 

Läs mer om algförgiftning på Vårdguidens webbplats

 

Har du frågor eller funderingar? Hör av dig till kommunens miljöenhet via kommunens växel 0152 - 291 00.

Uppdaterad 2018-08-10

Strängnäs kommun, 645 80 Strängnäs | telefon 0152-291 00 | fax 0152-290 00 | e-post kommun@strangnas.se | organisationsnummer 212000-0365

  >