Att ibland känna sig ledsen, nedstämd, orolig eller att känna hopplöshet är en naturlig del av livet. Du kan ha dagar när du känner att du inte orkar något, inget känns roligt eller du grubblar mycket.
Du behöver inte vara rädd för att släppa fram negativa tankar och känslor. Om du däremot försöker undvika såna känslor kan du istället bli orolig och få ångest. En del känslor måste få kännas och ibland måste det få ta tid. Oftast går känslorna över efter ett tag.
Det finns saker du kan göra själv för att må bättre, och det finns hjälp att få om du behöver.
Läs mer om nedstämdhet på 1177.se
Hit kan du vända dig
Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken (BUP) Till BUP kan du få komma om du till exempel känner dig nedstämd, har svår ångest/oro eller om du skadar dig själv.
Kanske har du svårt att koncentrera dig eller har svårt att fungera tillsammans med andra i skolan eller i familjen.
Ungdomsmottagningen Alla kan ibland behöva någon att prata med. Eller kanske undrar du över något och inte vet vart du ska vända dig. Ungdomsmottagningen är till för alla ungdomar upp till 23 års ålder. Du kan få hjälp med såväl medicinska som sociala frågor.
Barnavårdscentralen (BVC)
Elevhälsan finns på varje skola. Du som elev har rätt till en schysst arbetsmiljö både både vad gäller den kroppsliga och psykiska. Om du har frågor eller funderingar kring hälsa kan du kontakta din skolsköterska.
Familjecentralen En familjecentral är en mötesplats för familjer. Olika yrkeskategorier arbetar tillsammans kring en familj för att ge olika typer av stöd och hjälp.
Socialkontoret Barn och ungdomDu kan vända dig till kommunens individ- och familjeomsorg , vi erbjuder hjälp och stöd till familjer, barn och ungdomar som behöver det