Toppbild

Trafikregler och säkerhet

Strängnäs kommun bedriver arbetet för att öka trafiksäkerheten i enlighet med Nollvisionen. Det innebär att ingen ska behöva dö eller bli svårt skadad i trafiken på grund av någon annans misstag.

Stort fokus i trafiksäkerhetsarbetet är att trygga barnens skolvägar där tyngdpunkten främst ligger på platser för hämtning och lämning, men även på att förbättra gång- och cykelvägnätet till och från skolan och att få skolorna att arbeta med trafiksäkerhet. Valet av färdmedel är bland de viktigaste sätten att påverka trafiksäkerheten. Att åka buss är cirka tio gånger säkrare än att åka bil.


Att synas i trafiken

Använd reflex
Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är också bra om reflexen sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på.

Kontrollera att reflexen fungerar
En reflex är en optisk produkt som man bör hantera varsamt. Du kan kontrollera att reflexen fungerar bra genom att lysa på den på cirka fyra meters håll. Jämför gärna en gammal med en ny, och om den gamla reflexen syns sämre bör du byta ut den. Generellt bör man byta ut reflexer varje år.

Kommunen försöker se till att det finns reflexer på medborgarkontoren till de som behöver under årets mörkaste månader.

Uppdaterad 2017-12-14 av Stadsmiljöenheten

Strängnäs kommun, 645 80 Strängnäs | telefon 0152-291 00 | fax 0152-290 00 | e-post kommun@strangnas.se | organisationsnummer 212000-0365

  >