klart.se

Prisvinnande matproducenter

Flera av regionens matproducenter har skördat stora framgångar i olika nationella tävlingar. Annas Hembageri i Mariefred tilldelades guld- och silvermedalj i SM i Mathantverk 2014 och blev utnämnt till "Årets Café 2016 och 2017, samt Årets Hållbara Café 2018 av White Guide. Entreprenören Maria Printz, Printz bageri i Stallarholmen, utvecklade Bryggarbrödet som kom tvåa i Matverk 2013, tillsammans med Eskilstuna Ölkultur och Warbro kvarn. I tävlingen ”Matverk Sörmland 2014” gick andra priset till Köttbutiken Millert & Dahlen i Stallarholmen och Rhuby i Åkers styckebruk kom på tredje plats med ”Krutnubben”.  Hornuddens trädgård vann sörmlandsfinalen i "Sveriges skönaste gårdar 2014" som gick på TV 4 och blev utnämnda till "Årets hållbara Café" två år i rad av White guide.

Ostaffären i Strängnäs, där man lagrar sina ostar i egen regi, har också belönats med en rad utmärkelser t ex tidningen Gourmet´s ”Diplom för god Matkultur” och Gastronomiska Akademiens Diplom för ”Hög kvalitet i verksamheten” samt ”Det goda bordets kultur” för lagrad svensk kvalitetsost. 

Rhuby liqueur lanserades på systembolaget i december 2011. Det är en skapelse av Ylva Binder, som har sina rötter i Åkers styckebruk och som nu har återvänt dit. Här bygger hon nu en verksamhet kring tillverkning av likören och en butik som kommer att sälja lokalt mathantverk och hantverk.