Toppbild Utbildning och barnomsorg

Hemmeddelande

Hemmeddelande huvud

 

Innehåll

Blandade notiser >>  Nytt!

Fritidshemmet informerar >>  Nytt!

Sociala medier >>

Föräldraföreningen >> 

Veckans klipp >>  Nytt!

Nästa vecka >> Nytt!

På gång >> Nytt!

_____________________________________________________________________ 


Blandade notiser

Ny rektor

Jag tänkte här inleda med att presentera vem jag är som fått det fina uppdraget som ny rektor på Stallarholmsskolan och vad jag har för tankar. Jag kommer närmast från Mälarenhetens förskolor och skolor som består av Fogdö och Härads skolor samt fyra förskolor. Innan dess har jag en gedigen erfarenhet som lärare på en skola med just elever från förskoleklass till nian. Att få följa elever genom hela grundskolan är en stor förmån och skapar förutsättningar för att både ge djup och bredd när det gäller att väcka nyfikenhet för det stoff som ingår i undervisningen. En skola är en plats där ett barn växer upp, så att få vara med att skapa en dynamisk lärandemiljö tillsammans med alla engagerade pedagoger här på Stallarholmsskolan ska bli oerhört stimulerande. Tiden i grundskolan ska kännetecknas av en fin gemenskap och ett rikt utbud av olika sätt att tillägna sig de olika kunskapsområdena. Det finns fler än ett sätt att nå målen och min ambition är att förvalta den arbetsglädje och kreativitet som redan finns här på skolan. Det är elever, föräldrar och all personal på skolan som tillsammans gör kunskapsresan. Mitt uppdrag, tillsammans med biträdande rektor Stephan Eriksson, är att skapa möjligheter för detta.

Diana von Rosen, rektor

_____________________________________________________________________

Schemalagda skolmåltider

Det här läsåret gör vi en stor förändring vad gäller våra skolluncher. I korthet kan det beskrivas som så att eleverna numera går från lektion till måltiden och sedan direkt tillbaka till lektionen istället för att ha en rast. Eleverna får sedan sin rast vid ett annat tillfälle under dagen och har naturligtvis inte mer undervisningstid än tidigare.

Vi har bett måltidschefen i Strängnäs kommun, Lars Ekström, att sammanfatta fördelarna med scheamlagd skolmåltid och han skriver så här:

Bakgrund: Skolmaten i Sverige är en unik förmån som bara tre länder i världen har. Under många år har den setts som utspisning och vi är väl många som kommer ihåg skolans hårda potatis, helfabrikat och ”mattanter” som lade upp för stora portioner och sen vaktade så att man inte slängde maten. På senare år så har den verkligheten förändrats och dagens gäster kan välja mellan tre olika maträtter varje dag och till det en stor salladsbuffé.  Nästan en fjärdedel av maten är ekologisk och matsedeln uppfyller kraven på att vara näringsriktig, maten lagas oftast från grunden av bra råvaror. Men fortfarande ser många skolmåltiden som en andra klassens måltid där gästerna ofta har bråttom att ta sig ut på rast och därför inte ger sig själv möjligheten att njuta av maten, sällskapet och de möten och stämning som gör en bra måltid. Det är vanligt att gästerna inte ger sig tid att äta sig mätta och vi vet idag att skolrestaurangen är den plats där risken för mobbning är som störst tillsammans med omklädningsrummen vid idrotten.

Möjligheten: Skolmåltiden ger stora möjligheter till dagens trevligaste möte, där man får chans att njuta av måltiden och den sociala samvaro som en bra måltid skapar. Det finns även stora möjligheter att sprida en medvetenhet om hållbara och nyttiga matvanor samt förståelse för hur man agerar under en måltid med andra.

Hur: För att kunna få del av dessa värden krävs det att vi uppgraderar skolmåltiden till just en höjdpunkt på dagen. För att kunna göra detta kommer måltiden att vara en schemalagd händelse som inte ligger i samband med rast.

Hur gör andra: Detta sätt att se på skolmåltiden är något som sprider sig över landet. På Gustav Adolf-skolan i Alingsås har de haft schemalagda måltider i 10 år och där ser man bara fördelar. Andelen konflikter har minskat och likaså vandaliseringen men de har också sett att andelen elever med godkända betyg har ökat markant. Nu har även Klippans kommun börjat med detta arbetsätt när det gäller måltiden.

Vi tror verkligen på den här idén, men inser naturligtvis att det kommer att bli vissa inkörningsproblem under uppstarten. Dessa hanterar vi vartefter och sedan utvärderar vi våra schemalagda skolmåltider under slutet av höstterminen.

_____________________________________________________________________

Kontaktuppgifter

Vi har delat ut blankett till samtliga elever för ifyllande av kontaktuppgifter. Det är av största vikt att vi får in dessa blanketter omgående. Har du inte fått hem någon blankett går det utmärkt att skriva ut från länken nedan.

Kontaktuppgifter blankett >>

_____________________________________________________________________

Ansökan om skolskjuts inför läsåret 2014/15

Vi vill påminna om vikten av att vi får in ansökan om skolskjuts senast den 13 juni. I år är reglerna skärpta angående skolskjutsar. Det vill säga, har man inte lämnat in någon ansökan detta datum så har man ingen skolskjuts i augusti.

Har ni frågor ska ni kontakta Lena Holmer på skolans expedition.

Ansökan (Word) >>

Ansökan (pdf) >>

_____________________________________________________________________

Frånvaroanmälan

Kom ihåg att frånvaroanmälan ska göras varje dag. Vi måste kunna känna oss säkra på att eleven är hemma om hen inte kommer till skolan. Vet man att ens barn ska vara hemma flera dagar går det naturligtvis att ange det vid frånvaroanmälan, men det måste anges tydligt i så fall till vilken dag frånvaroanmälan gäller.

Frånvaroanmälan kan antingen göras till vår telefonsvarare som finns på nummer 0152-33 15 03 eller via lärplattformen Fronter.

Saknar du inloggningsuppgifter till Fronter, kontakta Stephan Eriksson. Kontaktuppgifter hittar du här >>

__________________________________________________________________

Fritidshemmet

Stängt på fritidshemmet

Följande dagar håller fritidshemmet stängt:

 • 7 januari 2015 (planeringsdag)

_____________________________________________________________________

Sociala medier

Stallarholmsskolan finns representerad i några populära sociala medier. Genom att besöka vår Facebooksida får du kontinuerliga nyhetsuppdateringar samt annat smått och gott från Stallarholmsskolan. Du kan själv skriva kommentarer eller varför inte delta i diskussioner? Har du eget konto på Facebook kan du gilla Stallarholmsskolan och då ser du alla nya händelser i din egen logg.

Klicka här för att besöka Stallarholmsskolan på Facebook >>

Vi finns även att följa på Twitter. Sök efter @sthskolan >>

_________________________________________________________________

Föräldraföreningen

Föräldrarum på Fronter

Nu har Föräldraföreningen ett eget rum på Fronter där samtliga vårdnadshavare finns upplagda som medlemmar och därmed kommer in i rummet.

Klicka här för att komma till Fronter >>

Du som har inloggningsuppgifter till Dexter Barnomsorg har samma inloggningsuppgifter till Fronter. Kontakta biträdande rektor Stephan Eriksson om du saknar inloggningsuppgifter till Fronter.

Kontaktuppgifter finns här >>

Föräldraföreningen på Facebook

Föräldraföreningen finns även på Facebook och hälsar alla välkomna att "gilla" deras sida. Där är man också välkommen att bidra till och delta i samtal och diskussioner om saker som rör föräldrar till barn på Stallarholmsskolan.

Klicka här för att besöka föräldraföreningen på Facebook >>

_________________________________________________________________

Veckans klipp

Dream a little dream of me från Vårkonserten 2013

 

_________________________________________________________________

Nästa vecka

Tisdag 26 augusti

 • Folktandvården ger tandvårdsinformation till åk 8.

Torsdag-fredag 29 augusti

 •  Vandring med övernattning på Sörmlandsleden för årskurs 7.
  Info >>

 _________________________________________________________________

På gång 

Tisdag 2 september

 • Regionsförbundet ger eleverna i årskurs 9 en lektion i arbetsmarknadskunskap.

Onsdag-fredag 3-5 september

 • Skolfotografering

Torsdag-fredag 4-5 september

 • Paddling med övernattning för årskurs 8.

Torsdag 11 september

 • Skolval

Onsdag 24 september

 • Teaterföreställning för förskoleklassen-årskurs 3

Vecka 41

 • Prao för klass 9:1

Vecka 42

 • Prao för klass 9:2


Se också vårt kalendarium som finns på hemsidans förstasida samt här >>

 

Till toppen av sidan >>

 

Uppdaterad 2014-08-21 Kontaktperson: Stephan Eriksson
Skapa egna genvägar?

Här kan du spara egna genvägar till intressanta sidor på strangnas.se. De ligger kvar här och syns bara när du besöker oss från den dator du använder nu. Du kan enkelt ta bort genvägar genom att klicka på krysset bakom genvägarna du sparat.

För att detta ska fungera läggs en så kallad cookie på din dator.

Stallarholmsskolan

Besöksadress
Vannestavägen 2
645 61 Stallarholmen
0152-33 15 00
stallarholmsskolan@strangnas.se

Postadress
Stallarholmsskolan
645 80 Strängnäs

Kontakta oss, klicka här

Strängnäs kommun, 645 80 Strängnäs | telefon 0152-291 00 | fax 0152-290 00 | e-post kommun@strangnas.se | organisationsnummer 212000-0365