Så blir du du energismart

Med det ansträngda klimatläget och de höga energipriserna vi har idag, finns all anledning att fundera över vad du bör göra för att minska din energianvändning.

Porträtt på Mostafa Saleh

– Med största sannolikhet kommer du upptäcka att en del av din energianvändning, hemma eller på jobbet, faktiskt är rent slöseri, en användning som varken ger dig något mervärde eller ökad livskvalitet, säger Mostafa Saleh, Energikontoret Mälardalen.

För att gynna miljön och göra din plånbok en tjänst, har han och energi- och klimatrådgivningen på Energikontoret Mälardalen tagit fram sex energismarta tips.

  1. Släck lamporna efter dig och installera lågenergilampor. LED- och lågenergilampor drar enbart en femtedel av energiförbrukningen i jämförelse med en vanlig glödlampa.
  2. Installera snålspolande dusch- & kranmunstycken. Tänk också på att duscha kort och effektiv i stället för att ta långa duschar. På så sätt kan du göra en besparing på ca. 500 kWh/år.
  3. Diska i diskmaskin. Undvik också att skölja disken under rinnande vatten.
  4. Ta hand om din kyl och frys! Frosta av årligen och damma baksidan. Dubbelkolla även temperaturen. För kylen rekommenderas +5 grader och för frysen -18. Varje grad kallare ökar energianvändningen med 5 procent.
  5. Tvätta i kallt vatten. Oftast räcker det att tvätta i 30 grader, det är endast riktigt nedsmutsad tvätt som kräver 40 eller 60 grader för att bli ren.
  6. Stäng av datorer och annan utrustning som inte används. Att låta dina apparater stå i standby-läge kostar dig årligen runt 250 kWh.

Kontakta energi- och klimatrådgivningen

När du ringer din lokala energi- och klimatrådgivare är det kommunens kontaktcenter som svarar och kopplar dig vidare till energi- och klimatrådgivningen. Den bemannas av kunniga rådgivare på det kommundelägda bolaget Energikontoret i Mälardalen och är en kommunal tjänst som delvis finansieras av Energimyndigheten.

Telefon: 010-151 93 00

E-post: energiradgivning@energikontor.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 23 mars 2022