Serveringstillstånd, tillfälligt

Vilken typ av serveringstillstånd behöver du?

Serveringstillstånd till allmänheten vid tillfälligt arrangemang

Om du ska ha ett arrangemang dit allmänheten får komma under en begränsad tid, kanske en konsert eller en festival så behöver du ett tillfälligt serveringstillstånd för att få lov att sälja och servera alkohol.

Ett tillfälligt serveringstillstånd varar under en begränsad tid eller vid ett enstaka tillfälle.

Om du redan har ett tillstånd

Du måste söka oavsett om du har ett tillstånd sen tidigare eller inte. Du kan till exempel vara etablerad krögare som vid en festival vill servera alkohol på en annan plats än din restaurang. Utredningen går oftast snabbare om du redan har ett tillstånd.

Om festivalen flyttas till ny plats

Ett serveringstillstånd gäller bara för dig som har fått det och för den mark, lokal eller det område som står i beslutet. Om festivalen flyttas gäller inte tillståndet längre. Du måste då ansöka om ett nytt tillstånd.

Serveringstillstånd till slutet sällskap vid ett enstaka tillfälle

Om du ska sälja och servera alkohol till ett begränsat antal i förväg bestämda gäster behöver du serveringstillstånd till slutet sällskap (för inbjudna gäster) vid ett enstaka tillfälle.

Serveringstillståndet kan vara aktuellt om du ska arrangera en personalfest, föreningsfest eller liknande. Tillståndet innebär att du får servera spritdrycker, vin, starköl eller andra jästa alkoholdrycker mot någon form av betalning.

Slutet sällskap

Tillståndet gäller för ett slutet sällskap, det betyder att de som kommer på festen ska vara bestämda i förväg och ha ett gemensamt intresse. Lokalen får alltså inte vara öppen för nya gäster under tillställningen.

Vi begär oftast in en lista med namn på de som kommer på festen, innan arrangemanget äger rum.

När serveringstillstånd inte krävs

Serveringstillstånd krävs inte om serveringen uppfyller samtliga av nedanstående punkter:

  • avser ett enstaka tillfälle med i förväg bestämda personer
  • sker utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnad för inköp av dryckerna
  • äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.

Hur lång tid tar det att få ett tillfälligt tillstånd?

Miljöenheten utreder din ansökan och utredningstiden är vanligtvis 30 dagar. Kom ihåg att ha alla papper klara när du ansöker. Om du måste komplettera med dokument kan vår utredning ta längre tid.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 december 2019