Utställning: Minnesutställning - Bo Englund

Artikel-bild

Bo Englund var verksam som skulptör i Strängnäs mellan 1967-2022. Han bodde och arbetade på Lillgatan i Strängnäs och har bland annat skapat konstverket Dialog utanför kommunhuset.

Bo Englund var utbildad keramiker men arbetade i både brons, lera, trä, järn och sten. Under åren som konstnär fokuserade han på olika teman som Genesis, Yin-Yang, tvåsamhet och Ikarosmyten. Han var väldigt produktiv och arbetade med sin konst fram till sin död, 15 oktober 2022. Hans konst utstrålar lugn och harmoni, det är ofta mjuka och böljande former i annars så hårda material.

Bo Englund var född i Munkfors och där finns även en permanent utställning på Laxholmens kulturhus och många offentliga verk i kommunen. Han finns representerad i många samlingar i stad och regioner samt hos Statens konstråd och museum som t ex Gotlands museum och Ebelingsmuseet.
Bo Englund arbetade även mycket med texter och har gett ut flera skrifter, som Mot sol och måne, Ur skuggor belys samt Ögon på miljön som han skrev med konstnärskollegan och grannen på Lillgatan, Lars Olof Loeld.

I utställningen på Multeum har vi möjlighet att visa den mångfald som finns hos Bo Englunds konst. I anslutning till vernissage den 20 april ger konstföreningens tidigare ordförande Robert Vikström en introduktion och presenterar Bo Englunds konstnärliga gärning. Föreläsningen börjar kl. 12.00 och följs av öppning av utställningen ca kl. 13.00.

#kulturscen #bibliotekenistrangnas

Datum: 2024-04-20 t.o.m. 2024-06-01
Plats: Kulturhuset Multeum
Fri entré: Ja
Arrangör: Kulturscen Strängnäs kommun
Kategorier: Utställning, Konst
Kontaktuppgifter: kulturproduktion@strangnas.se
Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 mars 2024