Nulägesrapport om tryggheten i Strängnäs presenterad

Tre personer tittar in i kameran. På väggen bakom syns en stor digital skärm med texten "Framtidshopp".

Mustafa Latif, Christoffer Bohman och Josefina Blas

Under förra veckan presenterades en ny rapport om barn och ungas trygghet i Strängnäs kommun. Rapporten bygger på undersökningar, enkäter och workshops med ungdomar i kommunen.

Trygg kommun men mer vuxennärvaro önskas

Projektet "Särskild insats trygghet", som medfinansieras av Europeiska Socialfonden, stöttar kommunen i att kartlägga och utveckla åtgärder för att främja trygghet. Det sker inom ramen för kommunens satsning Framtidshopp. Christoffer Bohman, från Särskild insats trygghet, presenterade rapporten för politiker och tjänstepersoner i kommunen under tisdagen förra veckan.

Rapporten visar att Strängnäs är en trygg kommun generellt med ett lågt antal våldsbrott, men att det finns en oro kring unga i kommunen som rekryteras till kriminella aktiviteter på andra orter. Den lyfter även fram vikten av ökad vuxennärvaro i offentliga och digitala miljöer, särskilt för att motverka den otrygghet som tjejer upplever.

Satsningar för att skapa trygghet

Två pågående satsningar i kommunen som syftar till att stärka tryggheten och förebygga kriminalitet presenterades också under mötet.

Framtidshopp

Framtidshopp är ett initiativ som fokuserar på att främja trygga uppväxtvillkor för barn och unga. Arbetet innebär en kartläggning av kommunens insatser för att skapa en mer systematisk strategi. Framtidshopp fungerar som ett övergripande paraply för kommunens förebyggande arbete.

– Genom Framtidshopp vill vi skapa bättre förutsättningar för barn och unga att växa upp i en trygg miljö och välja positiva och utvecklande vägar i livet, säger Mustafa Latif, projektledare för Framtidshopp.

Familjeakademin

Familjeakademin är ett delprojekt inom Framtidshopp och går ut på att skapa en trygg mötesplats för familjer och olika samhällsaktörer. Genom regelbundna träffar och samverkan med till exempel socialtjänst, skola och bostadsbolag ska projektet bygga relationer och stärka tryggheten. Planen är att verksamheten startar i höst.

– Genom att stärka relationerna mellan familjer och samhällsaktörer skapar vi en stabil grund för trygghet och gemenskap, säger Josefina Blas, projektledare för Familjeakademin.

Kommunen kommer nu att arbeta vidare med att analysera och implementera rekommendationerna från rapporten och fördjupa samverkan med berörda aktörer. För mer information om det brottsförebyggande arbetet, besök vår webbplats Brottsförebyggande arbete.

Du kan läsa mer om Framtidshopp i en tidigare nyhet om kampanjen Rör inte våra barn: Kommunen storsatsar mot gängkriminalitet.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 februari 2025