Nya rutiner för kvällsmat uppskattas av de äldre

Ett nytt sätt att servera kvällsmat på kommunens särskilda boenden har provats fram. Maten levereras färdiglagad och nedkyld, värms upp på plats och kompletteras med nykokta tillbehör. Försöket har varit mycket uppskattat och införs nu på fler boenden.
Under hösten provade Mariagården att servera kvällsmat på detta sätt. Efter fyra veckor ville ingen gå tillbaka till det tidigare systemet då all mat kom varmhållen. Försöket är ett samarbete mellan äldreomsorgen och måltidsservice i kommunen.
– Det här samarbetet för att förbättra måltidsituationen för våra boende är ett jättebra exempel på hur bra det kan bli när man jobbar tillsammans med invånarnyttan i fokus, säger Jenny Karlsson, chef för äldreomsorgen.
Bättre måltider och ökad trivsel
När försöket utvärderades framkom flera fördelar:
- Bättre måltidskvalitet – fler boende äter och uppskattar maten mer.
- Bättre arbetsmiljö och mindre stress för vårdpersonalen vid måltiderna.
- Färre mattransporter minskar klimatpåverkan.
– Alla inblandade har gjort ett fantastiskt arbete, både vårdpersonalen och kockarna som lagar maten. Det har gett så positiva effekter att vi planerar att införa det på alla särskilda boenden i kommunen, säger Patrik Andersson som är måltidschef.
Doften av mat lockar fler till bords
Kvällsmaten som levereras färdiglagad och nedkyld värms upp av personalen. Huvudkomponenten i måltiden – till exempel pannbiff och sås – värms på plats och kompletteras med nykokta tillbehör, till exempel potatis och grönsaker.
Doften av den varma maten som sprider sig uppmuntrar aptiten och lockar fler att komma och äta. Vissa hjälper gärna till efter egen förmåga.
– En kvinna satt i sin rullstol och såg på medan fiskgratängen fick färg i ugnen, berättar Emelie Flodberg som är dietist och projektledare för försöket.

Fiskgratänger värms upp i ugnen innan de serveras.
Måltiden ökar gemenskapen
Personalen berättar att även de som inte brukar äta i matsalen nu kommer ut i korridoren när de känner doften av mat. Det skapar gemenskap och färre sitter ensamma och äter på sitt rum, även om det alternativet alltid finns för den som vill. Personalen upplever att det är lugnare vid måltiderna och att de boende tycker att maten smakar bra, de blir mätta och det är trevligt att äta tillsammans.
– Vi vet att många upplever ensamhet på våra boenden. Nu har kvällsmaten blivit ett samtalsämne – måltiden har blivit något att mötas kring, säger Emelie Flodberg.
Flera hälsofördelar för de äldre
Det är fler boende som äter mer av maten, även de som tidigare åt lite. En del ber till och med om extra portioner. Den ökade aptiten innebär att de äldre får i sig mer näring, vilket är positivt för hälsan på många sätt. För dem som inte gillar dagens rätt finns alternativ i färdiga lådor att värma. Specialkost erbjuds också vid behov.
– Vi har ännu inte hunnit mäta det, men vi tror att det även kommer att bli mindre matsvinn på det här sättet. Minskat matsvinn innebär också mer mat i magen och flera hälsofördelar för de äldre, konstaterar Emelie Flodberg.
Personalen upplever mindre stress vid måltiderna
Kvällsmaten tillreds i avdelningsköken och lagas för ungefär tio personer. Tydliga instruktioner medföljer så att all personal – oavsett matlagningsvana – kan färdigställa måltiden. Innan försöket fanns en oro att matlagningen skulle ta för mycket tid eller vara svår.
– Utvärderingen visar i stället att de flesta tycker att det finns tillräckligt med tid och att instruktionerna som kommer med maten är enkla att följa, säger Emelie Flodberg.
Färre transporter och smidigare logistik
Den kylda kvällsmaten levereras tillsammans med den varma lunchmaten. Det minskar antalet transporter av mat från två till en per dag. De tomma matvagnarna hämtas dagen efter, vilket innebär att personalen slipper hantera dem vid lunchtid.
Införs på alla särskilda boenden under året
Förutom Mariagården har även Isabellagården och Sictoniagården infört de nya rutinerna.
– Planen är att alla kommunala boenden ska göra det under året. Näst på tur är Riagården i april, Hammargården i maj och Kristinagården i september, berättar Emelie Flodberg.