• Startsida
  • / Nyheter
  • / Hon bakade Strängnäs godaste bulle – nu kan du baka den hemma

Hon bakade Strängnäs godaste bulle – nu kan du baka den hemma

asdasd

Under Sommarfest i Strängnäs den 6 juni korade vi Strängnäs godaste bulle i en tävling för ungdomar. Vann gjorde Juno Ernarp med sin bulle Lavendeldröm.

Sammanlagt 13 bullar lämnades in till tävlingen. Bonuspoäng delades ut om tanken med bullen hade en koppling till Strängnäs

– Alla bullar höll hög kvalitet och det var en utmaning för juryn att utse vinnaren. Vi är alla väldigt imponerade, det är inte lätt att baka saftiga bullar. Framtiden ser ljus ut för Strängnäs fikaidyll med så här talangfulla ungdomar i kommunen, säger projektledare för Fikafest Maria Printz.

Fyra priser delades ut under tävingen:

  • Första plats tog Juno Ernarp med bullen Lavendeldröm.
  • Andra plats kom Emilia Hamlin med Emilias sommarbulle med extra allt
  • Trea kom Tindra Hjortsberg med Tindras sommarbulle
  • Edit Troeng fick utmärkelsen "Mest motiverade bagare" med bullen Domkyrkotegel som var skapad i en S-form som i Strängnäs, och sötpotatis gav den sin tegel-färg.

Motiveringen till vinnarbullen: Bra tekniker, tydliga och välbalanserade smakkombinationer. God bulle med läcker fyllning. En väldigt vacker bulle som även symboliserar Strängnäs färger.

Vinnande bullen  bulltävlingen 2025

Den vinnande bullen "Lavendeldröm"

Elisabeth Johansson juryordförande

För tredje året i rad satt som juryordförande Elisabeth Johansson, konditor och matstylist känd från Hela Sverige bakar. Med sig hade hon konditor Emilia Lennmark (som var en de tävlande år 2023), Peter Hudatzky från Strängnäs Måltidsservice, Sarah Poser, hem- och konsumentkunskapslärare, och dessertinspiratör Samuel Ingerö Alías. Även Camilla Hamid skulle ha deltagit i juryarbetet men ställde in sin medverkan på grund av sjukdom.

Recept på Lavendeldröm

Nu kan du ta del av vinnarreceptet och baka Strängnäs godaste bulle hemma. Receptet är anpassat för 30 stora bullar.

  • 50 gr jäst
  • 5 dl rumsvarm mjölk
  • 250 gr rumsvarmt smör
  • 2 dl socker (180 gr)
  • 16 dl vetemjöl (ca 1 kg)
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk mald kardemumma

Fyllning:

  • 200 gr rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker (90 gr)
  • 4 msk blåbärspulver
  • 0,75 dl lemon curd (finns att köpa färdigt i burk bland sylt o marmelad)

Pensling:

  • 1 ägg
  • 1 nypa salt
  • Lavendelsocker = mortla några lavendelblommor med 1/2 dl socker

Topping:

  • Vit choklad
  • Lavendelblommor
  • Rivet citronskal

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke, häll på mjölken och rör tills jästen löst upp sig.
  2. Tillsätt smöret i bitar tillsammans med sockret och hälften av mjölet. Arbeta ihop för hand eller i en köksmaskin tills det formar en kladdig deg. Tillsätt saltet och eventuellt mer mjöl. Degens kall vara kladdig men hanterbar. Knåda i 10 min med maskin eller i 20 minuter om du knådar för för hand.
  3. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och kavla ut till en 60x30 centimeter stor rektangel.
  4. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen förutom lemon curd och sprid ut över rektangeln. Toppa därefter den utspridda fyllningen med ett tunt lager lemon curd.
  5. Vik degen på mitten och kavla ut den lätt. Skär därefter degen i 30 remsor med en bredd på ungefär 2 centimeter och dela varje remsa på mitten men lämna änden hel. Snurr ihop remsorna till nystan och lägg bullarna glest på bakplåtspapper.
  6. Jäs bullarna 2-3 timmar i rumstemperatur. Tänk på att bullarna inte skall lufttorka, så täck de jäsande bulalrna med löst liggande plast eller en handduk.
  7. Sätt ugnen på 200° över och undervärme
  8. Vispa ihop ägget och saltet och pensla bullarna.
  9. Toppa med lavendelsockret.
  10. Grädda bullarna ca 15 min tills de fått en fin färg, ta ut och låt svalna på galler.
  11. Smält den vita chokladen och bred ut en klick på varje bulle. Garnera med lavendelblommor och lite rivet citronskal.
  12. Ät och njut!
Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 juni 2025