14 miljoner i bidrag till fiber på Fogdö

Länsstyrelsen i Södermanlands län har beslutat att ge Strängnäs kommun 14 miljoner kronor i bidrag till fiberutbyggnaden på Fogdö. Bidraget från Länsstyrelsen finansieras delvis av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Kommunens målsättning är att alla som bor och arbetar i Strängnäs kommun obehindrat ska kunna använda alla typer av digitala tjänster, var de än befinner sig. På landsbygden är utmaningen särskilt stor eftersom bredbandet via det gamla kopparnätet inte är särskilt bra och mobiltäckningen bristfällig. Läget på landsbygden riskerar att bli än sämre då Telias gamla kopparnät börjar avvecklas i Strängnäs kommun – med början redan under 2019. Modernare och snabbare mobilnät med 5G kommer bara byggas i tätorterna och 3G nätet börjar snart avvecklas. Många är med fog oroliga.

Strängnäs kommun har ett stort engagemang i frågan och på landsbygden samverkar vi med Telia Zitius i projekt som kan få bidrag för fiberutbyggnad. Vi är därför mycket glada över att vår bidragsansökan för fiberutbyggnad på Fogdö nu har beviljats med 14 miljoner av Länsstyrelsen i Södermanlands län. Både Telia och lokala eldsjälar har gjort ett fantastiskt jobb att väcka det lokala intresset för bättre bredband.

Att så många på Fogdö har valt att beställa fiberanslutning till sin fastighet har varit en avgörande orsak att projektet fick statliga bidrag. För dem som ännu inte har gjort det finns det fortfarande möjlighet.

- Det känns fantastiskt att vi nu, genom bidraget från Länsstyrelsen, möjliggör en fiberutbyggnad för de boende på Fogdö. Vår förhoppning är att fler nu väljer att ansluta sig. Fiber är den modernaste formen av anslutning för fast bredband, och erbjuder den snabbaste och mest stabila kommunikationen för internet, tv och telefoni. Det är en förutsättning för att kunna delta i det digitaliserade samhället, och kommer vara en förutsättning för att vi som kommun ska kunna erbjuda välfärdstjänster på ett bra sätt, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Fiber kommer endast byggas till de fastigheter som beställer det, och det kan dröja många år och vara förenat med betydligt högre kostnader än idag att ansluta sig senare - i synnerhet som det då inte finns bidragsmedel att ta del av. Vi vill därför uppmana alla att ta tillfället i akt och ansluta sig till fibernätet redan nu. Är du intresserad; ring 020-11 85 00.

Inom kort kommer också ett erbjudande om att ansluta sig till fiberutbyggnad på Aspö att nå boende inom vissa delar av området.

Kontaktperson: Bredbandsstrateg Göran Hedström, tel 0708-517251, Goran.hedstrom@strangnas.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 juni 2018