Unga experter sätter kommunens lekplatser på kartan

Den 3 september visade elever sina favoritplatser för olika sorters lek för våra kommunalråd och ansvariga tjänstepersoner. Resultatet hoppas kunna leda till en lekplatskarta, som visar vad barn kan göra i vår kommun.

Deltagare från kommunen var våra kommunalråd Jacob Högfeldt (M), och Monica Lindell Rylén (S), och tjänstepersonerna Lovisa Andersson planarkitekt, Anders Ekman stadsmiljö- och servicechef och Helena Edvinsson, kommunens barnombudsman.

Representanter från olika skolor och kommundelar deltog på bussresan och visade lokala platser de gillar. Skolbarnen gav också förslag på handikappanpassad lekutrustning och vad de tyckte kunde förbättras på platsen.

Här presenteras några av de platser för lek som eleverna tyckte var bra och som de hade synpunkter på:

Var kan man leka i Strängnäs?
Eleverna som deltog på resan var skolbarn i årskurs 3 från Vasaskolan, Finningeskolan, Tosteröskolan och Thomasskolans särskola.

Lekplats på Flodins väg på Abborberget – kul balansleksak, basket och pulkabacke. Men det borde finnas en rutschbana.
Stora lekparken på Visholmen – Bra lekutrustning men lekbåten saknas. Mer lekutrustning borde vara handikappanpassad så lekplatsen blir tillgänglig för alla. Enligt Anders Ekman kommer ny lekutrustning vara på plats under våren 2019.
Fårhushagen – här kan man spela frisbeegolf, klappa får, gå med hunden. Det finns mycket myspys här!
Älgbrunn, tjärn i skogen bakom Finningeskolan – Bra att åka skridskor på vintern och bygga kojor och tillverka barkbåtar under resten av året.
Pulkabacken vid Tryffelstråket - när nya bostäder byggs så försvinner en pulkabacke. Någon pulkabacke måste finnas kvar i området.

Var kan man leka i Åkers styckebruk?
Eleverna som deltog på resan var skolbarn i årskurs 3 och 4 från Åkerskolan.

Skämbylöt – en populär lekplats. Det bästa är klätterställningen.
Åkers lekpark – Kommunen håller på att byta ut lekutrustningen här. Flera önskemål kom fram som: sandlåda, nya fotbollsmål, gungor för äldre barn och en spiralrutschbana.
Forsabadet – en flytbrygga och hopptorn önskas.
Riaskogen – fin skog nära skolan.

Var kan man leka i Stallarholmen?
Eleverna som deltog på resan var skolbarn i årskurs 2–4 från Stallarholmsskolan.

Östabadet – Många hänger och badar här. Gärna en flytflotte med hopptorn och nya fotbollsmål. • Toresunds idrottsplats – här spelas fotboll och volleyboll. Vore bra med en liten lekplats i anslutning till idrottsplatsen.
Skol-skogen – Mysig och tät skog för tipspromenad och orientering, Har grillplats och bra kojor. • En skateplaza vore kul att ha vid skolan.

Övergripande tankar efter dagens utflykt
• Så många olika platser det finns för lek i kommunen!
• Handikappanpassad lekutrustning är både bra och viktig - då passar platsen för alla.
• Det finns många lekplatser och få personer som arbetar med underhåll av dem. Det är därför bra att fokusera på och vårda de platser som används och ta bort lekutrustning dit ingen går. Satsning på kvalitet än kvantitet.

Samtal hoppas leda till mer möten och lek
Nu har kommunen fått en massa kloka synpunkter från barnen, som kommer följas upp och tas med i det fortsatta arbetet.

Resultatet förväntas bli eget lager på kommunens befintliga digitala Strängnäskarta, som visar vad barn kan göra i vår kommun. Vi hoppas att det på så sätt leder till att fler besöker och träffas för lek i vår kommun.

Lyssna på när Linnea Svensson från P4 Sörmland intervjuar barnen under bussresan

Bakgrund
Den 23 maj 2018 träffade kommunalråden Jacob Högfeldt och Monica Lindell Rylén, barn från kommunens olika skolor under kastanjeträdet vid Multeum i Strängnäs. Det var dags för det årliga mötet Barnens mötesplats, då kommunens politiker möter barn i olika åldrar under trädet. På mötet är det barnen som är experter och svarar på politikernas frågor. I år var integration det stora ämnet.

Kommunalråden frågade barnen om vad de skulle göra för att bättre integrera människor i kommunen? Svaret blev att fler lekplatser borde skapas för möten i kommunen.

Barnen tyckte att det finns så många bra platser för lek i kommunen - både vanliga lekplatser men också roliga ställen för annan lek, som skogsdungar där det går att bygga kojor och annat, men många vet inte om var de ligger eller att de finns! Därför beslutades det att man under hösten skulle ut på en bussturné och titta på platserna tillsammans med barnen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 september 2018