Vad händer efter valet?

När vallokalerna stänger kl 20 på valdagen på söndag 9 september, så tar ett annat arbete vid. Här kan du enkelt se vad som händer då, punkt för punkt.

  • Godkända förtidsröster läggs ned i valurnorna.
  • Räkning sker av avgivna röster i riksdagsvalet som sedan rapporteras till länsstyrelsen och kommer även upp i TV-kanalernas rapportering.
  • Räkning sker av avgivna röster i val till kommunfullmäktige som sedan rapporteras till länsstyrelsen och kommer även upp i TV-kanalernas rapportering.
  • Räkning sker av avgivna röster i val till landstingsfullmäktige/regionen som sedan rapporteras till länsstyrelsen och kommer även upp i TV-kanalernas rapportering.
  • Slutligen sker räkning av avgivna röster i folkomröstningen om skolstruktur i Strängnäs kommun. Detta kommer inte att rapporteras utan kommer att bearbetas till ett beslutsunderlag om valdeltagande och slutresultat av folkomröstningen i hela kommunen till valnämndens sammanträde den 12 september som formellt fastställer resultatet. Resultatet av folkomröstningen kommer således att bli offentligt först i samband med valnämndens sammanträde den 12 september.

Valnämndens preliminära rösträkning äger rum den 12 september kl. 09.00-12.00. Denna kallas ofta för onsdagsräkningen då den äger rum onsdagen efter valdagen. Vid onsdagsräkningen överprövar valnämnden de förtidsröster som underkänts av valdistrikten på valdagen, granskar och räknar förtidsröster som inte skickats ut till vallokalerna, granskar och räknar eventuella brevröster och andra utlandsröster samt granskar och räknar röster som inkommit efter valdagen. Vid detta sammanträde fastställer valnämnden även slutresultatet för folkomröstningen om skolstruktur i Strängnäs kommun. Resultatet av folkomröstningen blir offentligt i samband med detta sammanträde.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 september 2018