Sverigefinnarnas dag uppmärksammas med flaggning

Sverigefinska flaggan med vit botten och ett blått kors med en gul ram kring korset

Måndag den 24 februari flaggar Strängnäs kommun för första gången för att uppmärksamma sverigefinnarnas dag.

Sverigefinnar är en av Sveriges nationella minoriteter enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Den sverigefinska gruppen är den största av våra minoritetsfolk och firar sin dag sedan 2011.

I Strängnäs kommun bor cirka 4600 personer med finsk anknytning och de motsvarar 12,9% av befolkningen. (Källa: SCB 2018-12-31)

Välkommen att vara med och fira

Du som identifierar dig som sverigefinne eller känner dig berörd och vill fira dagen är välkommen att vara med när flaggan hissas vid kommunhuset den 24 februari klockan 07.45.

Dessutom firas dagen med samtal och fika på kulturhuset Multeum. Seppo Remes talar om finska folkgrupper som vandrade in i Sverige och deras avtryck i vår historia och våra gener.

Alla allmänna och lokala flaggdagar

Här hittar du alla flaggdagar då vi flaggar vid kommunhuset, såväl allmänna flaggdagar som uppmärksammas med den svenska flaggan, som de dagar som är lokalt beslutade om att också andra flaggor ska hissas.

Här finns information och historik om de nationella minoriteternas flaggdagar och hur deras flaggor ser ut.

Här hittar du förslaget till program för Strängnäs kommuns arbete enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk , 233 kB..

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 februari 2020