Romernas dag uppmärksammas med flaggning

very big size romani flag illustration

Onsdagen den 8 april flaggar Strängnäs kommun för att uppmärksamma romernas internationella dag. Du är välkommen att delta när flaggan hissas.

Romer är en av Sveriges nationella minoriteter enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Från och med 2020 uppmärksammar Strängnäs kommun fler flaggdagar, däribland våra nationella minoriteters flaggor.

Romernas internationella dag, den 8 april, firas till minne av den första romska världskongressen som hölls i London i april 1971. Det romska folket finns i världens alla kontinenter och Sverige är ett av de fyrtiotal länder där nationaldagen firas. Här har romerna levt under minst 500 år.

Välkommen att vara med och fira

Du som identifierar dig som rom eller känner dig berörd och vill fira dagen är välkommen att vara med när flaggan hissas vid kommunhuset onsdagen den 8 april klockan 7.45.
Kommunalråd är med och hissar flaggan.

Alla allmänna och lokala flaggdagar

På vår webbplats hittar du information om alla flaggdagar då vi flaggar vid kommunhuset, såväl allmänna flaggdagar som uppmärksammas med den svenska flaggan, som de dagar som är lokalt beslutade om att också andra flaggor ska hissas.

Här finns information och historik om de nationella minoriteternas flaggdagar och hur deras flaggor ser ut.

Här hittar du förslaget till program för Strängnäs kommuns arbete enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 april 2020