Fira valborg tillsammans – digitalt

Eftersom gemensamma upplevelser är viktiga för oss alla erbjuder Strängnäs kommun i år en möjlighet att fira valborg tillsammans – fast med social distans. Det är en annan form av valborgsfirande än den vi är vana vid. Men på det här sättet kan vi tillsammans, var för sig, njuta av ett digitalt valborgsfirande!

Program

 • Valborgstal av Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande
 • Musikprogram av Kulturskolan
  Lawn Tennis av Wilhelm Peterson-Berger
  Magnus Ädel - piano
  Sol, vind och vatten av Ted Gärdestad
  Signe, Greta och Olivia Ädel - sång, Magnus Ädel - piano
 • En känsla av valborgseld

Sätt dig till rätta med en dator, mobiltelefon eller annan uppkopplad enhet och ta del av firandet.

Tid: Torsdag 30 april, klockan 20.00
Plats: Här är länken till valborgsfirandet

Vi går mot ljusare tider.

Det har alltid varit lite av en klyscha. Men samtidigt en efterlängtad sådan. Att dagarna blir längre och himlen ljusare. Det vet vi. Det kallas vår. Den kommer ju varje år, och ljuset och grönskan med den.

I år känns det kanske inte fullt så enkelt att säga det. Men desto viktigare.

Vi går mot ljusare tider.

Mörkret sänkte sig över oss och hela världen tidigare i år. En pandemi, en virussmitta av oanade mått, har utsatt – och utsätter – oss alla för prövningar.

Det har skapat sjukdom och lidande. Det har skapat oro – hos oss alla – för våra närmaste, får vår egen hälsa, för ekonomin. För framtiden.

Vi vet fortfarande inte när det är över, eller hur det kommer att förändra oss och vårt samhälle på längre sikt.

Vi är fortfarande i ett läge där vi måste iaktta stor försiktighet med sociala sammanhang. Vi måste skydda våra riskgrupper. Vi måste fortsätta utöva fysisk distansering och med nyfikenhet använda nya digitala sätt till social samvaro. Framför allt måste vi nu med nya vårkrafter orka hålla i och hålla ut. I många veckor, kanske månader än.

I saknaden av kramar behöver vi påminna oss om att den här situationen också fört med sig ljusa sidor. Sidor som sätter ljus på en stark sammanhållning. Över en vilja att hjälpa. Vi ser ett enormt engagemang hos dem som arbetar med att bekämpa effekterna av coronaviruset. Vi får dagligen vittnesmål om vilka insatser som görs i vården under svåra förhållanden.

Det görs också i våra kommunala verksamheter där många medarbetare drar ett tungt lass. Det görs av företagare som kämpar för att kunna behålla sina anställda. Tack till er alla!

Vi ser en värme och en glöd hos alla frivilliga som vill bidra efter bästa förmåga.

Jag ser så mycket styrka, godhet och vilja till att ställa upp för att vi tillsammans ska ta oss igenom den rådande situationen. Den styrkan och den godheten och viljan kommer att finnas kvar när mörkret har skingrats och tiderna har ljusnat. Jag känner både en tillförsikt och en stor glädje i det.

Förr i tiden tände man våreldar för att hålla hemskheter borta. Numera är det en symbol för vårens ankomst. I år, 2020, ger vi valborgselden en extra dimension: Det kommer verkligen en vår. Och därefter en sommar, en höst, en gemensam framtid.

Nu går vi mot ljusare tider.

Några tekniska tips

 • Klicka gärna på den lilla skärmikonen nere till höger i filmen så du får upp filmen på hela skärmen.
 • När beskrivande textremsor kommer upp i bild blir hela skärmen aningen mörkare en stund. Effekten försvinner igen när texten tonar ut.
 • Om du upplever avbrott eller att det hackar, prova att stänga av andra program, appar eller pausa andra uppkopplade telefoner, surfplattor och liknande så att bredbandets kapacitet räcker.

Firandet kan också upplevas när du vill i efterhand under en tid.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 maj 2020