• Startsida
  • / Nyheter
  • / Tillsammans bromsar vi smittspridningen – tänk på det här i sommar

Tillsammans bromsar vi smittspridningen – tänk på det här i sommar

Tillsammans

Nu går många på långledighet, men coronautbrottet tar ingen semester. Här kan du ta del av aktuell information om kommunens arbete med covid-19 och vad du måste tänka på för att förhindra smittspridning.

Sommaren är här och det är fortsatt minst lika viktigt som tidigare att vi alla tar vårt ansvar för att förhindra att smitta sprids. Det är lika viktigt att alla oavsett ålder följer råden. Vi måste hjälpas åt att påminna varandra.

Håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du känner dig sjuk, även vid lindriga symtom.

Här har vi sammanfattat det som är viktigt för dig som kommuninvånare att känna till under sommaren.

Provtagning av covid-19

Nu kan alla invånare i Sörmland testa sig för covid-19 om de har symtom. Sedan 1 juli erbjuder Region Sörmland också möjlighet till antikropptest. Läs mer på Region Sörmlands webbplats.

Detta gäller på badplatser

Du som besöker en badstrand ansvarar själv för att hålla avstånd till övriga badgäster. Undvik folktäta stränder och stanna hemma om du är sjuk. Kommunen har satt upp skyltar om att hålla avstånd på alla kommunala badplatser - se till att hålla dig uppdaterad och följ rekommendationerna.

Detta gäller vid resor

För att undvika smittspridning rekommenderar Folkhälsomyndigheten att i första hand gå, cykla eller använda andra färdmedel än att åka kollektivtrafik. Om du åker kollektivt bör du välja alternativ där det går att boka en sittplats.

Nya regler på serveringsställen

Från och med 7 juli gäller en ny lag som innebär att restauranger, caféer och barer har ansvar för att se till att gästerna kan hålla avstånd, minst en meter mellan varje bord eller sällskap. Restaurangerna ska också erbjuda möjlighet för gäster att tvätta händerna med tvål och vatten eller handsprit. Som gäst har du ett ansvar att följa anvisningarna. Den nya lagen innebär också att kommunen får möjlighet att stänga serveringsställen om lagen inte följs.

Besöksförbud på kommunens boenden

Regeringen har förlängt besöksförbudet på äldreboenden till den 31 augusti 2020. Kommunens boenden är därför stängda för besök. Det gäller särskilda boenden, äldreboenden, korttidsboenden och korttidsvistelse inom LSS.
Det finns möjlighet att träffa dina anhöriga om besöken kan genomföras utomhus och samtidigt följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Kontakta din anhörigas boende för att få veta mer.
På sidan Information till dig som anhörig hittar du mer information om hur kommunen arbetar för att skydda äldre och andra riskgrupper.

Hjälp och stöd till riskgrupper

För dig som är i behov av stöd finns hjälp att få med att till exempel handla eller utföra andra ärenden. Läs mer på sidan För dig som är äldre eller annan riskgrupp.

Håll dig uppdaterad

På kommunens webbplats uppdaterar vi löpande med information som rör corona och hur det påverkar kommunens verksamheter. Håll dig uppdaterad genom att regelbundet besöka vår samlingssida: strangnas.se/corona

Följ också kommunens facebooksida där vi publicerar inlägg med information om corona: facebook.com/strangnas

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 juli 2020