Tack för en händelserik sommar!

Barns om fiskar på brygga i Stallarholmen

Sommaren 2020 blev på många sätt lite annorlunda. Men tack vare gott samarbete med lokala föreningar och företag lyckades vi tillsammans med gemensamma krafter skapa mängder av aktiviteter för barn och unga i kommunen under sommarlovet. Vi vill rikta ett stort tack till alla aktörer som gjort detta möjligt!

Varje år anordnar kommunen olika aktiviteter för sommarlovslediga skolungdomar under parollen Äntligen sommar. Inför årets sommar var förutsättningarna annorlunda jämfört med tidigare år. Dels på grund av coronapandemin men också eftersom de statliga stöden för sommarlovsaktiviteter uteblev. I Strängnäs kommun ledde det till ett tätare samarbete med RF-Sisu Sörmland, före detta Sörmlandsidrotten, många lokala föreningar och ett nytt samarbete med Sparbanken Rekarne. Detta tillsammans med det fondpaket som kommunen lanserade inför sommaren resulterade i att förningar och företag arrangerade en mängd olika aktiviteter för barn och unga runt om i kommunen.

Föreningarna fixade aktiviteter

Många föreningar bidrog under sommaren med olika aktiviteter för kommunens barn och unga, som framförallt fick göras utomhus för att undvika smittspridning.

Alla dessa krafter tillsammans gjorde att de flesta barn och unga i vår kommun fick många möjligheter till ett händelserikt sommarlov. Ett stort tack till alla sommarhjältar!

Tre centrala platser i Strängnäs

På Västervikstorget byggde kommunen en pop up-miljö, en mötesplats för främst ungdomar och unga vuxna, med aktiviteter och häng. Här hade föreningar och företagare också möjlighet att boka in sig och visa upp sina verksamheter genom att skapa aktiviteter för alla.

I Strängnäs höll Strängnäs fritidsgård tillsammans med Fritidsbanken skateplazan öppen med sommaraktiviteter hela sommaren. Dessutom körde Strängnäs skateboardförening nybörjarskate på alla skateplazor i kommunen.

I år fick olika föreningar möjlighet att hålla i aktiviteter för alla på Visholmen. Här bjöds det på prova på-aktiviteter i olika idrotter men också lekar och annat skoj utomhus.

Rörelse och aktivitet i hela kommunen

I Åkers styckebruk satsade Åkers IF på utomhusaktivitet på olika platser och i Stallarholmen var Drömfabriken med hjälp av frivilligkrafter den samlande kraften under sommaren. Den nyöppnade hundparken i Mariefred har kommit igång med att bjuda in ungdomar till häng där man kan fika, meka med cyklar och olika fordon eller följa med på hundpromenader. Tidigare under sommaren kunde man anmäla sig till fotbollskola och lägervecka längs med den smalspåriga järnvägen.

Exempel på aktivteter som erbjöds under sommaren

  • Sport: Gymnastik, fiske, kubb, frisbee, handboll, fotboll, brännboll, volleyboll, segling, beachvolley, skateboard, Harry Potter, capoeira, golf, skytte, tennis, orientering, mountainbike, ridning, hockey, simning och innebandy.
  • Kreativitet: Musiklabb, målning och dans.
  • Djur och natur: Kanotpaddling, badring och möjlighet att klappa kaniner och får.

Fritidsbanken – en möjliggörare

I Strängnäs kommun finns sedan 2019 en fritidsbank. Den fungerar som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar som har skänkts av personer och föreningar. Under sommaren flyttade Fritidsbanken ut ur Thomas arena och lånade ut grejer på Västervikstorget och Strängnäs skateplaza.

Alla får låna, allt är gratis och allt är återbruk är deras motto och de möjliggör för fler att kunna prova på och hitta sin grej.

Här vill vi tacka alla sommarjobbare som har gjort det möjligt att hålla öppet under nästan hela sommaren. Stort tack!

Strängnäs kommun kraftsamlade för ökad trygghet

Under sommaren hade fritidsgårdarna verksamhet och aktiviteter för alla ungdomar i kommunen. Genom att hålla extra öppet kunde ungdomarna välkomnas både inne på och utanför fritidsgårdarna i olika sammanhang. Dessutom stärkte vi upp med ett 20-tal fältare från socialkontoret som har arbetat tillsammans med fritidsfältarna från Team Ungdom under sommaren.

Dessutom hyrdes extra resurser i form av två ordningsvakter som utöver kommunbilen med väktare fanns på plats ute under kvällar och helger. Uppdraget var att skapa relationer med de unga och tillsammans med väktare och polis ingripa vid behov.

Sist men inte minst har frivilliga krafter också bidragit till en överlag lugn och trygg sommar. Ett varmt tack till alla som har engagerat sig!

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 augusti 2020