Nu byggs förskolan Äventyret

Nu är bygget av förskolan Äventyret i Finninge igång. Förskolan ska vara klar i slutet av 2021 och cirka 120 barn får plats på de sex avdelningarna.

Barn med spadar.

Förskolan Äventyret byggs vid Tryffelstråket i Finninge intill en skogsbacke. Så mycket som möjligt av skogen ska bevaras och barnen ska kunna leka bland klippor, tallar och blåbärsris.

- Vi bygger förskolan Äventyret eftersom vi vet att behovet av förskoleplatser i centrala Strängnäs ökar. Kommunen har en positiv tillväxt och många nya bostäder byggs. Det är roligt att arbetet på platsen har kommit igång, det är en lång process att bygga en förskola, säger Maria Ehrnfelt (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Förskolan Äventyret blir en tvåvåningsbyggnad av samma typ som Skogsbackens förskola som ligger på Långberget i Strängnäs. Förskolan beräknas kosta 43 miljoner kronor.

Under planeringen av hur förskolan Äventyret ska se ut har förskolepersonal och personal på måltidsservice fått komma med förslag. Utformningen av förskolans avdelningar blir i stort sett likadana som på Skogsbacken men personalytor och kök har utökats för att tillgodose verksamheternas önskemål. Köket blir ett tillagningskök med bland annat kyl- och frysrum. Det blir även en barnvagnsparkering där föräldrar kan ställa sina privata barnvagnar under tak och låsa fast dem under dagen.

- Äventyret är ett härligt namn på en förskola. Jag skulle själv vilja gå på en förskola med namnet Äventyret, säger Maria Ehrnfelt.

Tre zoner för lek

Förskolan tomt är uppdelad i tre zoner. Närmast förskolan ligger den lugna zonen, en plats främst för de yngre barnen med gungor, rutschkana och sandlådor. I den dynamiska zonen, utanför den lugna zonen, blir det lek för de större barnen - med kompisgungor, hinder- och balansbana och en större rutschkana. Uppe i skogen finns den vilda zonen. Följer man stigen in i skogen, upp för backen, hittar man två platåer med plats för samling och fika. Här ska ett konstverk med svampar locka till lek. Uppe på höjden har man också utsikt över förskolan.

Första spadtaget på höjden

På onsdagen 9 december besökte barnen Alexander Runfeldt, Klara Nilsson Söberg och Alma Granath från Grävlingens förskola byggarbetsplatsen och tog de första spadtagen för samlingsplatsen på höjden. Barnen fick också en rundtur på området. Barnen kom med idéer till vad som behövs för bra utomhuslek på en förskola, bland annat behövs en öppen yta för att leka kull, gungor, sandlåda och skog.

Arbetsledaren för bygget Fredrik Melvinger visade barnen runt och fick tips om vad han måste tänka på för att bygget ska gå bra.

- Det är bra att börja med elledningar och sånt först, innan huset byggs, förklarade Alexander Runfeldt.

Barnen tycker att bygget av förskolan är spännande och de kommer att gå dit ibland för att se hur det går.

Att söka plats på förskolan

E-tjänsten för att ställa sitt barn i kö till förskolan Äventyret beräknas öppna under våren 2021. Du ansöker som vanligt till förskolan via kommunens e-tjänst.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 december 2020