Detta gäller i valborg

Majbrasa

Årets valborgsfirande blir inte som andra år. Här hittar du information om vad som gäller kring majbrasor och får tips på hur du kan fira digitalt i år.

Fira en smittsäker valborg

Med anledning av pågående pandemi är det allas ansvar att förhindra spridning av covid-19. Just nu gäller lokala restriktioner i Sörmland vilket bland annat innebär att du bara ska umgås de personer som du normalt träffar.

Här är information från Polisen och Räddningstjänsten om vad som gäller i år.

Inga allmänna sammankomster

Några arrangerade sammankomster i form av valborgsmässoeldar kommer på grund av pandemin inte beviljas i år. Det kan skapa för stora samlingar av människor och trängsel måste undvikas för att dämpa smittspridningen.

Om du gör en egen majbrasa

Om du däremot eldar en brasa av mindre omfattning där allmänheten inte har tillträde och du umgås med människor som du brukar träffa, som till exempel de du bor med eller några få vänner eller närstående är brasan att betrakta som en privat sammankomst.
Självklart är det förenat med ett stort ansvar att elda brasor på Valborg även om det är i en sluten krets.

På kommunens hemsida finns uppgifter om hur du får elda, var du anmäler din brasa och vad som gäller för säkerheten. Läs mer på sidan Elda utomhus.

Veckorna då det är tillåtet att elda trädgårdsavfall i detaljplanelagt område har ändrats från och med i år. Nu gäller veckorna 13-15 på våren och veckorna 41-43 på hösten. En mysig eld på valborgsmässoafton ses dock i år som okej från både miljöenheten och räddningstjänsten.
Anmälan om privat brasa kan under kontorstid göras på telefon 0152-291 80 och utanför kontorstid på 016-710 74 40.

Fira digitalt istället

För dig som ändå vill välkomna våren så bjuder Ensemble UF in till en digital valborgsfestival. Läs mer i evenemanget Digital valborgsfestival med Ensemble UF.


Mer information

Läs gärna mer på Region Sörmlands webbplats om de skärpta regionala rekommendationerna som gäller i Sörmland fram till 2 maj. Där finns även frågor och svar du kan ta del av.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 maj 2021