Fokus på trygghet i skolan på Barnens mötesplats

Traditionsenligt hölls det årliga mötet mellan kommunens politiker och barn från olika skolor under den stora kastanjen utanför Multeum.

Den 31 maj träffades kommunalråden i Strängnäs kommun och barn från flera av kommunens skolor vid Barnens mötesplats, under den stora kastanjen utanför Multeum.

Årets fråga var: Hur skapar vi tillsammans trygghet i skolan? Barn i årskurs 2 och 3 från Strängnäs Montessoriskola, Karinslundsskolan och Finningeskolan träffade Jacob Högfeldt (M) och Monica Lindell Rylén (S) och diskuterade frågan.

– Många bra synpunkter kom fram, berättar Helena Edvinsson, kommunens lokala ombudsman. Toaletterna upplevs som otrygga, dörrar som kan gå i baklås och det är ofräscht när barnen ska använda dem. För att komma tillrätta med problemet diskuterades skyddsronder på skolorna. Kanske kan barnen tillverka bilder med uppmaningar till sina kompisar på skolan att inte slänga skräp på golvet på toaletterna? Dessa bilder kan bli klistermärken som sätts upp i skolan.

Både barn och kommunalråd intervjuades också av Åsa Ekman, barnrättskonsult, som deltog för att göra en inspelning för podden ”Barnrättssnack”.

Möten mellan politiker och barn såsom Barnens Mötesplats har förekommit i Strängnäs kommun sedan 2004.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 juni 2021