• Startsida
  • / Nyheter
  • / Lättade restriktioner från 1 juni – så påverkas kommunens verksamheter

Lättade restriktioner från 1 juni – så påverkas kommunens verksamheter

Från och med 1 juni avvecklas några av de restriktioner som togs fram med anledning av coronapandemin. Samtidigt upphör de regionala rekommendationerna i Sörmland. Här har vi sammanfattat hur detta påverkar kommunens verksamheter.

Vuxenutbildningen

1 juni tog Folkhälsomyndigheten bort rådet om distansundervisning för utbildning för vuxna, vilket innebär att utbildningen kan ske på plats. Barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs kommun har tidigare fattat beslut om skolundervisning på plats ska prioriteras för de elever som har störst behov. Det beslutet gäller fram till 30 juni. För de flesta eleverna kommer undervisning ske på distans terminen ut, men det finns möjlighet att komma in för resttentor. Vuxenutbildningen följer händelseutvecklingen och anpassar terminsstarten 16 augusti efter rådande läge.

För kommunens grundskoleelever och gymnasieelever gäller fortsatt delvis fjärrundervisning terminen ut.

Idrottsanläggningar, simhallar och ishallar

Från 1 juni öppnar vi våra inomhusanläggningar för all föreningsverksamhet (kommunala föreningar) oavsett ålder och matcher får spelas inomhus och utomhus. Utomhusanläggningarna hålls öppna men omklädningsrum ska inte användas om det inte bedöms som nödvändigt.

Vad som gäller på gym, ishallar och bad kan du läsa på Information om coronaviruset.

Kulturevenemang och allmänna sammankomster

Från och med den 1 juni är det möjligt för arrangörer att boka en kulturlokal för evenemang med publik. Evenemanget måste genomföras i enlighet med rådande restriktioner och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Region Sörmlands smittskydd.

Konsert eller liknande evenemang utomhus räknas som en allmän sammankomst, som kräver att du söker tillstånd hos polisen.

Privata fester och sammankomster är fortfarande inte tillåtna i kommunens lokaler.

Läs mer om hur du bokar lokal och ansöker om tillstånd på sidan Bokningsbara scener.

Öppettider på biblioteken från och med 7 juni

Från och med den 7 juni utökar biblioteket i Multeum sina öppettider.

Måndag klockan 11-19

Tisdag klockan 11-17

Onsdag klockan 11-19

Torsdag och fredag klockan 11-17

Lördag klockan 11-14

Kommundelsbibliotekens öppettider är oförändrade. Du hittar dem på bibliotekens webbplats där det också finns information om till exempel Bibblan till dörren.

Biblioteken erbjuder fortfarande utökade möjligheter att ta del av bibliotekens utbud utan att komma in på biblioteket. Du kan till exempel hämta dina beställda böcker utanför biblioteket via Bibblan till dörren, beställa barnbokskassar och låna fler e-böcker och strömmande filmer. De flesta sittplatser är borttagna i bibliotekets lokaler. Biblioteket har inte möjlighet att erbjuda platser för studier, möten eller sällskap just nu.

Öppettider på serveringsställen

Från och med tisdag 1 juni ska alla gäster ha lämnat lokalen senast klockan 22.30. Detta gäller alla serveringsställen restauranger och caféer oavsett om man serverar alkohol eller inte. Efter klockan 22.30 kan serveringsställen fortfarande erbjuda mat för avhämtning, förutsatt att man följer restriktioner och håller avstånd även vid avhämtning. Beslutet gäller tillsvidare. Läs mer på Information till dig som driver livsmedelsverksamhet

Besök på kommunens särskilda boenden

För dig som vill besöka en närstående på kommunens särskilda boenden gäller även fortsatt särskilda rutiner för besök. På sidan För dig som anhörig kan du läsa mer om vad som gäller vid besök och vad du ska tänka på för att förhindra smittspridning.

Nationella och regionala rekommendationer

Skärpta regionala rekommendationer i Sörmland upphörde 1 juni

De skärpta rekommendationerna för alla som bor och vistas i Sörmland upphörde 1 juni. Läs mer om beslutet om de regionala rekommendationerna på Region Sörmlands webbplats.

Från 1 juni gäller nationella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten

De nationella rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten gäller fortfarande. Alla har ett personligt ansvar att följa dessa.

Några av de viktigaste råder om hur du som privatperson kan hindra spridningen av covid-19 är:

  • Håll avstånd, både inomhus och utomhus.
  • Stanna hemma och testa dig även när du har milda symtom.
  • Arbeta hemifrån om du har möjlighet.
  • Umgås i en mindre krets, undvik nära kontakter.
  • Vaccinera dig när du får möjlighet.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Agera alltid smittsäkert.

Läs mer om de nationella rekommendationerna hos Folkhälsomyndigheten.

Regeringens plan för avveckling av restriktioner

Regeringen har tagit fram en plan för hur och när de restriktioner, råd och rekommendationer som funnits under pandemin kan anpassas och upphävas.

Läs mer om de nationella rekommendationerna hos Regeringen.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 juni 2021