Kungstornet överlämnas som gåva till kommunen

Utsikten från Kungstornet 2021

Det var strålande sol, musik och tal när kommunen tog emot Kungstornet på Långberget som en gåva från Ideella Föreningen Kungstornet.

I lördags den 19 juni under en klarblå himmel överlämnades Kungstornet till Strängnäs kommun att fortsättningsvis förvalta. Tornet som tronar på toppen av Långberget är resultatet av ett e-förslag inskickat av Rolf Wallinder 2014 om att bygga ett utsiktstorn på Långberget. Med hjälp av ideella krafter och bidrag från näringslivet blev tornet verklighet och invigdes i maj 2019.

Nu tar kommunen över driften av tornet som symboliskt överlämnades i form av ett gåvobrev till kommunens representant Anna Werner, chef på Teknik- och servicekontoret. Efter inledande fanfar bjöds det på musik av Kulturskolans brassensemble under ledning av Mats-Åke Häggblom. Kommunalråd Jacob Högfeldt (M) höll ett tal och Rolf Wallinder berättade om Ideella Föreningen Kungstornets arbete med att förverkliga bygget.

Platsen som Kungstornet står på har länge varit ett uppskattat utflyktsmål för både kommuninvånare och stadens besökare. Sedan 1800-talet är Långberget ett populärt parkområde med fin utsikt över staden.

Långberget var enligt uppgift den första delen av Strängnäs som stack upp ur havet för cirka 4 500 år sedan. Står man på Kungstornets tredje etage är man 61,5 meter över havet och har en milsvid utsikt. Själva tornet är 11 meter högt.

– När man blickar ut från toppen av tornet och ser det glittrande Mälarvattnet fångas man av vår plats många värden. Man vill helt enkelt bo här! sa Jacob Högfeldt under sitt tal.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 juni 2021