Nu öppnar ansökan till årets kulturstipendier

Kulturstipendier

Från och med den 1 september kan du söka, eller nominera någon annan inom dans, folkbildning, musik, film, foto, design, konst, kulturarv, litteratur, cirkus eller teater. Strängnäs kommun vill uppmärksamma kultur med lokal anknytning genom att dela ut stipendier för viktiga insatser.

Stipendiesumman, på 50 000 kronor kan tillfalla en eller delas av flera sökande.

Det här gäller

Kulturstipendier kan sökas av enskilda personer, organisationer eller grupper som:

  • är bosatta i eller på annat sätt har eller har haft anknytning till kommunen
  • har sin verksamhet inom kulturområden så som dans, design, film, folkbildning, foto, konst, kulturarv, litteratur, musik och teater
  • har gjort något bra inom kulturområdet som förtjänar att uppmärksammas

Du ansöker via vår e-tjänst här på kommunens webbplats mellan den 1 september och 1 oktober.

Röster om kulturstipendierna

En av de som sökte och fick stipendiet 2020 är Teodor Wolgers, producent, låtskrivare och musiker, uppvuxen i Strängnäs.

― Jag blev mycket glad för förra årets stipendium, det gav mig en uppmaning till att fortsätta utveckla och experimentera mitt musikskapande. Alla krafter som finns till för att uppmärksamma och stärka personer som verkar inom den kulturella sektorn är väldigt viktiga som en motkraft till den annars ofta alldeles för kommersiellt styrda kulturindustrin, säger Teodor Wolgers.

Kulturstipendierna delas ut av Kulturnämnden i Strängnäs kommun.

― Syftet är lyfta och uppmärksamma kulturellt viktiga insatser, säger kulturchef Christer Hermansson.

En jury föreslår och nämnden beslutar

Beslut om kulturstipendier baseras på en sammanvägd bedömning av de insatser personen, organisationen eller föreningen gjort inom sitt kulturområde och vilken anknytning det har till kommunen. Juryn består av kulturnämndens presidium, en representant från ungdomsrådet (SKUR), kulturchef och kultursamordnare. Därefter fattas beslut av kulturnämnden.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 september 2021