Så tar du hand om ditt trädgårdsavfall

Har du trädgårdsavfall som du vill bli av med kan du kompostera eller lämna ditt trädgårdsavfall till en återvinningsstation. Under vecka 41 till 43 får du också elda mindre mängder grenar och ris inom detaljplanerat område.

Ur miljö- och säkerhetssynpunkt är det bra att i första hand kompostera trädgårdsavfallet. Trädgårdsavfallet kan också lämnas på återvinningsstationerna Kvitten i Strängnäs och Läggesta i Mariefred. Du som bor i villa kan beställa abonnemang för trädgårdskärl hos SEVAB, som då hämtar ditt trädgårdsavfall.

Eldningsveckor – då får du elda ditt trädgårdsavfall

Bor du i detaljplanerat område får du endast elda ditt trädgårdsavfall under eldningsveckorna, vecka 41 till 43. Om du bor i område utanför detaljplan är det tillåtet att elda små mängder torrt trädgårdsavfall under hela året.

Om du är osäker på om du bor inom detaljplanerat område kan du använda Strängnäskartan. På kartan är detaljplanerat område markerat med blå färg. Om du klickar på kartan kan du zooma in och zooma ut.

Att tänka på när du eldar

Eldning av vått eller fuktigt trädgårdsavfall ger mycket rökutveckling. Många människor är känsliga för rök och det är nästan omöjligt att elda i tätorter utan att störa omgivningen. Tala därför gärna med dina grannar innan du börjar elda.

Tänk också på att det är du som eldar som är ansvarig för elden. Det är viktigt att du har full kontroll över elden och att du har möjlighet att släcka elden vid behov. Att elda annat än trädgårdsavfall är förbjudet i kommunen. 

Läs mer om hur du eldar säkert på sidan Elda utomhus.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 oktober 2021