En vecka fri från våld

Mäns våld mot kvinnor är ett av våra största samhällsproblem. Under den nationella kampanjveckan En vecka fri från våld den 22 - 28 november pratar vi om våldet mot kvinnor och att det går att förebygga.

Våld mot kvinnor har många former – i hemmet, i nära relation, sexuella trakasserier, kvinnlig könsstympning, barnäktenskap, trafficking, sexuellt våld i krig och mord.

– För att förhindra mäns våld mot kvinnor behöver vi prata om det. Det är viktigt att lyfta ämnet, belysa att våld kan ha många uttryck och att alla har rätt till en bra och trygg relation, säger Daniel Eriksson, samordnare mot våld i nära relation.

En vecka fri från våld

Genom musikföreställningar och lunchföredrag lyfter kommunen under En vecka fri från våld det omfattande samhällsproblem som mäns våld mot kvinnor utgör.

Lunchföreläsningen hålls av Daniel Eriksson, kommunens samordnare mot våld i nära relationer och handlar om processerna i våldet och beskriver hur våldet kan se ut.

– Genom att prata om signaler och riskbeteenden kopplade till våld kan vi få fler utsatta kvinnor att veta sina rättigheter, få närstående att våga reagera på varningssignaler och på så sätt tillsammans arbeta våldsförebyggande, fortsätter Daniel Eriksson.

Musikföreställningen Salt i såret är producerad av Scenkonst Sörmland och är ett verk som gestaltar tre lokala kvinnors berättelser om fysiskt våld, psykiskt våld och stalking. Båda evenemangen är gratis men musikföreställningen Salt i såret behöver förbokas.

Veckan pågår mellan 22 och 28 november och är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN. Det är en nationell återkommande kampanj- och aktivitetsvecka.

Orange Day

För att manifestera mot mäns våld mot kvinnor kommer Strängnäs kommun den 25 november bland annat att lysa upp Multeums skyltfönster med orange färg. Det är en del av Orange Day, ett initiativ från FN som uppmanar hela världen att den 25 november uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor.

Den orangea färgen ska som en ljus och optimistisk färg representera en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

Läs mer om Orange Day på UN Women.

Är du utsatt för våld? Det finns hjälp att få.

Strängnäs kommun erbjuder olika stödinsatser för dig som blir utsatt för våld, utsätter andra för våld, eller lever i en familj där någon är våldsam.

Läs mer om vilket stöd som finns att få på sidan för kommunens Fredamottagning.

Veckans program

Här ser du alla evenemang som äger rum under En vecka fri från våld 2021:

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 november 2021