• Startsida
  • / Nyheter
  • / Strängnäs kommun och Vasaloppet presenterar stolt ett samarbete med folkhälsa i fokus

Strängnäs kommun och Vasaloppet presenterar stolt ett samarbete med folkhälsa i fokus

Presskonferens med Strängnäs kommun och Vasaloppet

Strängnäs kommun och Vasaloppet presenterar stolt kommunens första programpunkt i 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid, som äger rum under 2023. Parterna har skrivit under en avsiktsförklaring om att gå in ett samarbete med ett starkt fokus på folkhälsa och ett aktivt liv.

– Nu är vi äntligen redo att presentera vår första programpunkt för vår 500-årsresa. 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid är namnet på hela projektet och det fungerar som ett paraply där vi samlar alla aktiviteter under hela 2023. Det känns extra roligt att det är ett evenemang som kanske inte förväntades. Våra teman spänner över flera områden och folkhälsa är ett av dem, säger Johanna Nyberg, projektledare för 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid.

Nya motionslopp

Avsiktsförklaringen mellan Strängnäs kommun och Vasaloppet Marknads AB innebär att parterna under 2023 ska genomföra folkhälsofrämjande aktiviteter under parollen Tillsammans sätter vi Sverige och Strängnäs i rörelse. Med de orden börjar resan mot ett aktivare liv genom nya motionslopp i vår del av landet.

– Vårt hållbarhetsarbete i linje med Agenda 2030 handlar också om social hållbarhet. Vi i Strängnäs kommun vill genom att bjuda in Vasaloppet till ett samarbete för ett aktivt liv sätta folkhälsofrågan än mer på agendan. Vi vill vända en nedåtgående hälsotrend i vår region och på ett roligt sätt få med våra, regionens och Mälardalens invånare på resan mot ett hälsosammare liv. Vi vill göra det i samarbete med våra lokala aktörer, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det lokala föreningslivet är den viktigaste resursen

Föreningarna i Strängnäs kommun bjuds in att vara med utifrån samma förutsättningar och upplägg som gäller för Vasaloppet i Dalarna.

- Vasaloppet är motorn för svensk folkhälsa och drivs av engagemanget i våra ideella föreningar. Den svenska modellen för föreningslivet har de senaste 100 åren byggt upp motionssverige och är idag en av de viktigaste aktörerna för både fysisk och psykisk hälsa. En av samhällets viktigaste aktörer för ett hållbart samhälle utifrån både ett hälso- och socialt perspektiv är det lokala föreningslivet och för oss känns det helt rätt att gå med Strängnäs i deras hälsoresa, säger Johan Rydén, eventchef på Vasaloppet.

Strängnäs kommun har anställt Torbjörn Petterson som projektledare för den lokala hälsosatsningen under 500-årsresan. Han har ansvar för helheten och att bjuda in våra lokala föreningar och företagare för att tillsammans med dem planera och genomföra de nya motionsloppen.

– Torbjörn Pettersson är helt rätt person för oss. Han är med sina mångåriga erfarenheter från Vasaloppet i Kina och vårt egna Strängnäs stadslopp en erfaren och kompetent person som vi är glada att välkomna in i samarbetet, säger näringslivschef Emma Hjelm.

Öppnar för möjligheter för det lokala näringslivet

Nu börjar arbetet med att genom bred samverkan ta vara på alla de olika möjligheter som ett sådant här evenemang skapar. Det öppnar dörrar för nya näringar och för befintliga aktörer.

- Det ska bli så otroligt kul att få vara en del av den här resan med det kreativa näringsliv vi har. Det är också spännande att se vilka positiva effekter ett sådant här stort evenemang kan skapa. Jag är jätteglad att få vara en del av möjliggörandet för allt vad detta kan innebära, säger Emma Hjelm.

Vad händer nu?

I och med att avsiktsförklaringen är signerad av Vasaloppet och Strängnäs kommun kan arbetet dra igång på riktigt. Den lokala organisationen ska formas och börja jobba brett med att skapa aktiviteter som ska hända under 2023. Redan nu kan du boka in den 6 juni 2023, och dagarna runt det datumet, för då händer det mycket roligt!

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 november 2021