• Startsida
  • / Nyheter
  • / Nu släpper biblioteken två nya böcker med lokala författare

Nu släpper biblioteken två nya böcker med lokala författare

Bokomslag till Tigertämjarens dotter och Kiitos baby!

​Den 29 november släpper Strängnäs biblioteks skriftserie två nya utgivningar av böcker med lokal anknytning. Tigertämjarens dotter av Maria Natasja Baumert och Kiitos Baby! av Carina Malinen Lundin, som båda två bor i kommunen.

Författarna har tidigare medverkat i kommunantologierna Jag färdas mellan nu och då och Precis som vi delar samma himmel.

Tigertämjarens dotter

Författaren Maria Natasja Baumert är Åkers styckebruks stora litterära profil. Nu debuterar hon med poesi- och prosasamlingen Tigertämjarens dotter. Texterna spänner över ämnen som kärleken till bygden, barndomen i Stockholmsförorten Alby och arbetet inom äldreomsorgen. Det är en både gripande och temperamentsfull samling texter med klassorättvisor och existentiella frågeställningar som klangbotten.
Maria Natasja Baumert, född 1974, är uppvuxen i Alby utanför Stockholm. Sedan 1998 bor hon i Åkers styckebruk.

Kiitos baby!

Carina Malinen Lundins debutroman Kiitos baby! handlar om de två unga männen Eino och Heikki som i början av 1970-talet lämnar sitt älskade Finland för att söka lyckan i Stockholm. Romanen är en hyllning till vänskapen och kärleken men också en varm skildring av strävsamma människor från Finland som kom till Sverige under 1970-talet. Många anpassade sig snabbt till det svenska samhället och med sitt arbete och sin kreativitet bidrog de till att göra Sverige till ett av världens rikaste länder.
Carina Malinen Lundin är född och uppväxt i Stockholm med finska föräldrar. Sedan 2011 bor hon i Merlänna, en by utanför Strängnäs.

Bokrelease och författarsamtal

Den 15 och 16 december kan du höra författarna berätta om sina böcker och erfarenheter på kulturhuset Multeum i Strängnäs och Mötesplats Åker i Åkers styckebruk.

Böckerna är en del av kommunförfattarprojektet

Böckerna är nummer fem och sex i ordningen sedan projektet Skriv om ditt liv började, med kommunförfattaren Magnus Utvik som projektledare under 2019. Peter Björkman, som är litteraturutvecklare på kulturkontoret, har under hela projektet jobbat tillsammans med Magnus Utvik som redaktör. Han fortsätter att samordna kommande utgivningar när kommunförfattaruppdraget tar slut vid årsskiftet.

Du hittar mer information om de här och alla tidigare böcker som har släppts av Strängnäs biblioteks skriftserie på vår webbplats. www.strangnas.se/bokprojekt

Statens kulturråd har stöttat projektet via sin satsning Stärkta bibliotek.

Böckerna finns att låna eller köpa från den 29 november

Båda böckerna finns att låna eller köpa på alla bibliotek i Strängnäs kommun. De finns också att köpa hos din lokala bokhandlare och hos vissa bokhandlare på nätet.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 november 2021