• Startsida
  • / Nyheter
  • / Har du rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?

Har du rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg till den allmänna pensionen som du själv ansöker om hos Pensionsmyndigheten. I januari 2022 höjs bostadstillägget och det är din bostadskostnad, dina inkomster och eventuella tillgångar som avgör om du kan få bostadstillägg.

Innan du ansöker

Innan du ansöker om bostadstillägg bör du göra en preliminär beräkning på Pensionsmyndighetens webbplats för att se om du kan ha rätt till bostadstillägg. Från januari 2022 höjs bostadstillägget och beräkningen görs utifrån dessa nya regler.

Pensionsmyndighetens webbplats finns mer information om hur du gör för att ansöka. Du kan också ringa Pensionsmyndighetens kundservice på telefonnummer 0771–776 776 för att få hjälp.

Du eller behörig anhörig kan ansöka

Du ansöker enklast och snabbast på Pensionsmyndighetens webbplats. Du som saknar e-legitimation kan ansöka via blankett som finns att ladda ner på Pensionsmyndighetens webbplats. Du kan också beställa hem blanketten via Pensionsmyndighetens kundservice. Det är viktigt att du fyller i blanketten korrekt och komplett för att undvika lång handläggningstid.

Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående.

Mer information

Mer information om bostadstillägg och hur du ansöker hittar du på Pensionsmyndighetens webbplats.

Digitala informationsmöten

Pensionsmyndighetens bjuder dessutom in till digitala informationsmöten. Det är gratis och du behöver inte anmäla dig. Under mötet får du svar på de vanligaste frågorna och kan även ställa egna frågor via en chatt. Mötena är livesända och går inte att se i efterhand. Läs mer på Pensionsmyndighetens webbplats: Informationsmöte om pension.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 januari 2022