Tävling gav 130 tips för hållbar vardag

Under december och januari har kommuninvånare kunnat lämna tips på hur de lever mer hållbart i sin vardag. Bland de 130 tipslämnarna lottades Carolina Moretti, 27 år som vinnaren elcykeln. – Då blir det att ta lite cykelutflykter i sommar med lillpojken, säger hon.

– Att jobba med miljö- och hållbarhetsfrågor är en förutsättning om vi vill ha ett jämställt samhälle och en rättvis värld. Om inte vi i västvärlden börjar leva hållbart kommer inte människor i andra länder få det bra. Det är faktiskt samma planet vi bor på, säger Carolina Moretti.

Porträtt på Carolina Moretti

Hennes tips var: Engagera sig i en förening som jobbar med miljö och klimatfrågor. Tillsammans är man starkare. Köpa el från en elleverantör som bara har el från förnybara källor. Inte flyga och åka så lite bil som möjligt. Äta vegetarisk mat.Det är tips som hon själv lever efter.

– Det är rätt så naturligt för mig att på bästa sätt leva som jag lär. Flyg är inte svårt att låta bli för mig. Om jag hade haft släkt eller vänner långt borta kunde det ha varit en annan sak. Men det går utmärkt att resa utomlands utan att flyga, jag har till exempel tågluffat i Europa en sommar, säger Carolina Moretti.

För henne har det varit till stor hjälp att engagera sig tillsammans med andra. Hon har varit aktiv i miljöorganisationer sedan hon var 14 år.

– Ibland när man pratar om miljöfrågor kan det bli så mycket detaljer. Det skapar oro och man blir nästan rädd och får panik. Glaciärer smälter, hav blir varmare och arter kan inte längre leva där. Då har det hjälpt mig att driva saker tillsammans, att jag inte är ensam, säger Carolina Moretti.

Stor variation på tipsen

De tips som kommit in har handlat om allt från enkla saker i vardagen, som att jogga till gymmet i stället för att ta bilen, till mer livsstilsförändrande åtgärder som att sälja bilen och flytta till en mindre bostad.

Erin, 9 år, och Burçak, 44 år, skriver: ”Vi är en familj på fyra som äter vegetariskt hemma (men inte på skola/ute), återvinner och sopsorterar, vi ger urväxta kläder till yngre kompisar, semestrar mer på hemmaplan tack vare sommarstugan i Strängnäs, odlar i trädgården, och lånar släp och andra verktyg till/från grannarna. Vi vuxna arbetar hemifrån och barnen går till skolan i stan, så det blir inga CO2-utsläpp under veckorna.”

”Vi har en hylla i kylskåpet som är märkt "ät först". Där sätter vi burkar med rester och annat som behöver ätas snart. På det sättet minskar vi matsvinnet och slipper slänga mat i onödan.” Skriver Mathilda, 35 år.

Fler tips hittar du på vår webbplats:

Hållbarhetstips - Strängnäs kommun (strangnas.se)

Utskick gjordes till alla hushåll i kommunen

I början på december fick alla hushåll ett vykort i brevlådan med några klimatsmarta tips på vad var och en kan göra för att vara snälla mot planeten vi bor på.

– Med utskicket ville vi sprida hopp och förståelse hos våra invånare för att var och en kan och behöver bidra i den klimatomställning och det hållbarhetsarbete vi måste göra. På detta enkla och annorlunda sätt ville vi också berätta om kommunens klimatmål, säger Lars Ekström, kommundirektör, som vill tacka alla som deltagit i tävlingen och visat engagemang.

Utskicket bygger på den klimat- och energiplan som kommunfullmäktige beslutade om i april 2021. Planen är styrande för kommunens verksamheter och bolag men är också vägledande för invånare och aktörer i hela Strängnäs. Du kan läsa mer här:

Klimat och energiplan för Strängnäs kommun.pdf (strangnas.se)

Det finns också en kortversion:

Strängnäs kommuns klimat- och energiplan i samanfattning.pdf (strangnas.se)

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 januari 2022