Dubbelt boksläpp från Strängnäs bibliotek

bokomslag kommunförfattarprojektet

Den 14 februari publicerar Strängnäs bibliotek två nya böcker i sin skriftserie. Där får vi djupdyka ner i den tyske författaren Kurt Tucholskys liv i Sverige. Vi får även Magnus Utviks personliga inblick i hur det var att arbeta som Sveriges första kommunförfattare.

Böckerna är en del i Strängnäs kommuns bokprojekt som pågått under åren 2018-2021. Skribenter med koppling till kommunen har fått möjlighet att utveckla sitt skrivande och publicera böcker – dessa två böcker blir nummer sju och åtta i projektet.

Utsikt över Gripsholms slott av Markus Huss

Varje år kommer tyska turister till Mariefred för att gå i Kurt Tucholskys fotspår. Men vad vet vi i Sverige egentligen om denne kände tyske författare? Markus Huss, lektor i tyska vid Stockholms universitet, berättar nu historien om Tucholsky i den nya boken Utsikt över Gripsholms slott.

– Jag blev kontaktad av kulturchef Christer Hermansson som bad mig att skriva någonting på ämnet. I Tyskland är Tucholsky väldigt känd, men det saknas en aktuell presentation av honom på svenska. Den luckan vill vi nu fylla, säger Markus Huss.

Med utgångspunkt i Tucholskys texter och kärleksrelationer berättar Markus Huss historien om honom. Fram träder bilden av en motsägelsefull, språkligt lekfull och politiskt sylvass antinazistisk författare vars liv och verk fortsätter att fascinera nya generationer av läsare.

Långsamt rör vi oss genom varandra av Magnus Utvik

Som Sveriges första kommunförfattare har Magnus Utvik coachat lokala skribenter och bearbetat de böcker som inom projektets ram getts ut i Strängnäs biblioteks skriftserie.

– Jag är den första kommunförfattaren i Sverige, mitt uppdrag under projektet har varit att uppmuntra och stärka skrivande i hela Strängnäs kommun, säger Magnus Utvik.

Nu ger han sin personliga bild av projektet i den nya boken Långsamt rör vi oss genom varandra. Boken innehåller 41 textstycken som han skrev under sin anställning.

– Texterna handlar om de skrivcirklar som jag hållit i. Jag har träffat många intressanta personer och det har varit väldigt många givande möten. Till exempel med de intagna på fängelset i Mariefred, med personer med funktionsvariationer och SFI-grupper, säger Magnus Utvik.

Erfarenheterna från tiden som kommunförfattare vävs samman med Magnus Utviks erfarenheter från ett trettio år långt författarskap.

Böckerna är en del av kommunförfattarprojektet

Böckerna är nummer sju och åtta i ordningen sedan projektet Skriv om ditt liv började, med kommunförfattaren Magnus Utvik som projektledare. Peter Björkman, som är litteraturutvecklare på kulturkontoret, har under hela projektet jobbat tillsammans med Magnus Utvik som redaktör.

Du hittar mer information om de här och alla tidigare böcker som har släppts av Strängnäs biblioteks skriftserie på vår webbplats: www.strangnas.se/bokprojekt

Statens kulturråd har stöttat projektet via sin satsning Stärkta bibliotek.

Köp eller låna böckerna på biblioteken

De båda böckerna finns redan nu att låna eller köpa på samtliga bibliotek i Strängnäs kommun. De finns även att köpa hos de lokala bokhandlarna samt hos nätbokhandlarna.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 februari 2022