Information med anledning av invasionen av Ukraina

Strängnäs kommun följer utvecklingen av säkerhetsläget i omvärlden. Rysslands invasion av Ukraina väcker mångas engagemang men också frågor.

Vi har skapat en samlingssida på kommunens webbplats där du kan läsa mer om hur du stärker din egen hemberedskap, skyddsrum, hur du kan hantera oro, hjälpa till och om omvärldsläget. Läs mer på sidan strangnas.se/krisberedskap.

- Kommunen har under veckan tillsatt en arbetsgrupp för att samordna och koordinera insatser inom kommunens verksamheter. Vi förbereder oss på att ta emot flyktingar från Ukraina. Arbetsgruppen ser över hur mottagandet kan gå till. Som privatperson kan du fundera kring hur du kan bidra. Kanske har du sängplatser, kanske vill du engagera dig i någon frivilligorganisation, säger Lars Ekström, kommundirektör.

Utanför kommunhuset vajar Ukrainas gula och blå flagga, bredvid den svenska flaggan.

- Vi hissar Ukrainas flagga för att visa att vi stöttar Ukraina och rätten till demokrati. Vi känner med det ukrainska folket. De tvingas fly sina hem och vi vill skicka dem kärlek, styrka och hopp, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Information till barn och unga

Kommunen har sammanställt information om hur man pratar med barn och unga på kommunens webbplats. Informationen skickas även ut till vårdnadshavarna till de barn som går i kommunala skolor.

- Vi vet att situationen väcker många tankar och känslor. Barn och unga kan ha många frågor och funderingar. Även biblioteken har tagit fram bra boktips om hur man pratar med barn. Det känns fint att kommunens verksamheter sluter upp och hjälps åt att tillsammans informera och stötta, säger Lars Ekström.

På kommunens webbplats finns det även en sida som vänder sig direkt till ungdomar. Läs mer på sidan strangnas.se/ung

Behåll lugnet och var källkritisk

Det sprids just nu mycket information i sociala medier och på webben. Det gäller att vara källkritisk och inte tro på allt man ser och läser.

- Följ gärna kommunens webbplats. Där hänvisar vi till myndigheters webbplatser och det är bekräftad information. Vi har även en Facebook-sida där vi delar information från kommunen, säger Lars Ekström.

På måndag den 7 mars testas ”Hesa Fredrik”, tyfoner som används för signalen VMA, Viktigt meddelande till allmänheten. Det är ett planerat test som sker fyra gånger om året.

- Eftersom många känner oro har räddningstjänsten och kommunen informerat på sina Facebook-sidor om att det sker är ett ordinarie signal-test på måndag klockan 15. Vi måste hjälpas åt att behålla lugnet. Även om omvärlden är orolig fungerar vårt samhälle och kommunens verksamheter jobbar på som vanligt, säger Lars Ekström.

Länkar till mer information

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 mars 2022