Släck lyset för vår enda planet 

På lördag 26 mars 2022 är det Earth Hour, en påminnelse om våra viktiga insatser för att kommande generationer också ska ha en plats att leva och bo på. Släck alltid lyset när du lämnar ett rum, då gör du skillnad varje dag.

När du tar för vana att släcka lampor när ljuset inte behövs sparar du på elen. Att dra ur mobilladdare när du inte använder den och stänger av apparater istället för att ha dem i standby-läge sparar också energi.

På lördag den 26 mars mellan klockan 20.30 och 21.30 är det Earth Hour och vi uppmanas att släcka för att uppmärksamma vår planets största utmaningar, klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald. Det är Världsnaturfonden som har initierat manifestationen som pågått sedan år 2007.

– I dessa mörka tider för Europa när det gäller kriget i Ukraina och hela jordklotet när det gäller klimatet är det viktigt att blicka framåt mot ljuset och tänka mer på vad vi kan göra än vad vi inte kan göra. Någon kan inte göra allt men alla kan göra något, säger Lars Ekström kommundirektör.

Vad kan du göra för skillnad hemma?

Du kan göra skillnad även hemma genom att byta till förnybar värme och el, som till exempel kommer från vind, sol och vatten. På Energimarknadsinspektionens oberoende jämförelsesajt för el och elavtal, kan du söka på förnybar el och bra miljöval och jämföra de olika elavtalen.

Kostnadsfri rådgivning till alla kommuninvånare

Du vet väl om att du som bor i Strängnäs kommun kan få gratis rådgivning? Du når kommunens klimat-och energirådgivare genom att ringa till kontaktcenter på telefon 0152-291 00 eller e-post: energiradgivning@energikontor.se

Läs mer på sidan Energi- och klimatrådgivning

Kommunens arbete för att minska miljöpåverkan

Under veckan uppmärksammar vi Earth Hour med en samlingssida på vår webbplats. Här hittar du artiklar om bland annat en av våra robotgräsklippare som kallas Nattugglan, hur vi använder miljökrav i upphandlingar och omställningen av vår egen fordonsflotta som ska vara fossilfri år 2025.

– Som kommun genomför vi många konkreta saker redan som minskar klimatpåverkan och utsläpp av växthusgaser och gynnar den biologiska mångfalden. Vi kommer fortsätta det arbetet då vi har stora möjligheter att förändra delar av samhället i en positiv riktning, säger Lars Ekström.

Mer information och fler tips på vår samlingssida

På vår samlingssida kan du läsa mer om kommunens pågående arbete. Där hittar du också tips om hur du kan uppmärksamma Earth hour på flera sätt under kampanjveckan.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 mars 2022