• Startsida
  • / Nyheter
  • / Strängnäs kommun inför digital läkemedelsförmedlare

Strängnäs kommun inför digital läkemedelsförmedlare

Under våren och sommaren ska en digital läkemedelsförmedlare introduceras inom funktionshinderomsorgen i Strängnäs kommun. Den ska fungera som ett stöd för en självständigare vardag för den som klarar av att ta sin medicin själv med hjälp av påminnelse.

Att använda en digital läkemedelsförmedlare är ett alternativ för den som klarar av att ta sin medicin själv, men som behöver hjälp med påminnelse och dosering. Med läkemedelsförmedlaren blir det både säkrare och enklare för brukaren att hantera sina mediciner samtidigt som det kan minska risken för feldosering.

– Tidigare har man varit mer beroende av omsorgspersonal vid behov av stöd med medicin. Nu matas rätt dos medicin ut vid ett förinställt klockslag vilket vi hoppas ska bidra till en känsla av frihet och självbestämmande hos brukaren, säger Jenny Stavem verksamhetsutvecklare på socialkontoret.

Under våren testas läkemedelsförmedlaren hos utvalda brukare inom funktionshinderomsorgen och om allt går enligt plan kommer den att introduceras även inom hemtjänsten framöver.

– Användandet av den digitala läkemedelsförmedlaren är en viktig del av digitaliseringen inom socialtjänsten. Genom att digitalisera vissa delar av omsorgen skapar vi mervärde för brukaren och använder den kompetensen som finns inom organisationen på bästa sätt, säger Burim Gashi tillförordnad socialchef.

Så fungerar Läkemedelsförmedlaren

Omvårdnadspersonal anpassar inställningarna på läkemedelsförmedlaren efter brukarens behov och rutiner och fyller regelbundet på med ny medicin.

Medicinen ligger säkert förvarad i automaten och när det är dags att ta medicin påminns brukaren med ljud, ljus och tal. Vid eventuellt missat uttag skickas ett larm till omvårdnadspersonal.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 mars 2022