Så kan du hjälpa flyktingar från Ukraina

Det finns ett stort intresse att hjälpa flyktingar som kommer från Ukraina. Privatpersoner som vill hjälpa till hänvisas till lokala hjälp- och frivilligorganisationer.

I Strängnäs kommun bor ukrainska flyktingar både i privata bostäder och cirka 150 flyktingar har blivit placerade av Migrationsverket på boendet Mälarblick på Tosterö. För att få dagersättning ska alla flyktingar anmäla sig till Migrationsverket. Kommunen ansvarar för att erbjuda nyanlända barn förskola och skolundervisning.

Organiserad insamling av kläder och saker

Den som vill skänka kläder och saker till flyktingar hänvisas till second hand-butiker som exempelvis 12 korgar eller Röda korsets Kupan. Där sorterar och organiserar volontärer materialet och förmedlar det vidare till flyktingarna. En del av gåvorna säljs också i butikerna.

Det har förekommit uppmaningar i sociala medier om att skänka saker direkt till boendet Mälarblick. Denna uppmaning kommer inte från Mälarblick. Boendet tar inte emot skänkta saker och har ingen möjlighet att organisera insamlingar utan samarbetar med Röda korset och 12 korgar.

Här kan du lämna in hela och rena kläder och saker:

12 korgar second hand
Adress: Norra Strandvägen 7, Strängnäs
Inlämningstider:
tisdag-fredag 9-14
onsdag 9-18
Lördag 10-14

Butiken är öppen
onsdag 14-18
lördag 10-14

Röda korset, Kupan, Strängnäs
Lämna varorna i papperspåsar/ kartonger, ej plastsäckar
Adress: Trädgårdsgatan 1A
Inlämnings- och öppettider:
tisdag-onsdag 13-17
lördag 10-14

Samlad information

På kommunens webbplats finns en samlingssida där vi samlat information och länkar om kriget i Ukraina och hur kommunen arbetar. Där finns också vanliga frågor och svar. Läs mer på sidan strangnas.se/ukraina

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 april 2022