• Startsida
  • / Nyheter
  • / 2023 blir Kulturdagen en kulturhelg med nationaldagsfirande och Hemmavasan Strängnäs

2023 blir Kulturdagen en kulturhelg med nationaldagsfirande och Hemmavasan Strängnäs

500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid börjar ta form. Nu kan vi berätta mer om kulturhelgen i samband med nationaldagen 2023. Idag, den 6 juni, öppnar Hemmavasan Strängnäs anmälan på den nystartade föreningens webbplats.

Idag om ett år är 500-årsresan framme vid en av de större höjdpunkterna. Då blir det ett nationaldagsfirandet med nyskriven musik, kungabesök, premiären för Hemmavasan Strängnäs och historiska spel som knyter an till händelsen den 6 juni 1523. Många roliga samarbeten lokalt och nationellt bjuder på en bredd inom kultur och idrott. Den årliga Kulturdagen blir under 2023 en del av en kulturhelg där nationaldagen är en del av programmet.

– Det känns roligt att vi nu har en ordentlig grund för programmet under 500-årsresan nästa år. Vi flyttar alltså Kulturdagen till början av juni och bjuder på en långhelg, en kulturhelg, med flera unika programpunkter inom kultur och idrott. Nationaldagsfirandet blir såklart också något alldeles extra under 2023, säger Johanna Nyberg, projektledare för 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid.

Från Stallarholmen till Åkers styckebruk

500-årsresan stannar till i alla kommundelar under året. Vi firar in året i Stallarholmen den 1 januari klockan 15.23 och avrundar i Åkers styckebruk den 31 december. Däremellan blir det mer fokus på Strängnäs och Mariefred under sommaren, och särskilt i samband med nationaldagen den 6 juni.

Perspektiven demokrati, folkhälsa, historia, kultur, makt och mänskliga rättigheter finns med som en röd tråd under hela året.

500-årsresan har en egen sida här på vår webbplats där du kan ta del av nyheter och hålla dig uppdaterad om programpunkter och aktiviteter.

Anmäl dig till Hemmavasan Strängnäs

I november berättade vi om ett nytt unikt samarbete med Vasaloppet. Under våren har en lokal förening bildats och idag den 6 juni 2022 öppnar anmälan till de nya loppen på föreningens nya webbplats.

– Äntligen är det dags! Jag hoppas att många anmäler sig och vill vara med i något av våra lopp längs vattnet i vår vackra mälarstad. Vi har i sann Vasaloppsanda tagit fram tre lopp med sträckorna 2 kilometer, 5 kilometer eller 10 kilometer som alla ska kunna ta sig genom i det tempo man själv väljer. Gå, lunka eller löp är parollen. För vissa handlar detta om rörelse i folkhälsans anda medan det för andra är idrott eller sport. Så självklart har vi också en professionell tävlingsklass för de som vill utmana sig själva lite extra, säger eventchef Torbjörn Pettersson.

Förutom löplopp kan såväl alla vana som ovana motionscyklister ta sig an ett mountainbike-lopp. Sträckan som är ungefär 50 kilometer lång binder ihop alla kommundelarna Strängnäs, Stallarholmen, Mariefred och Åkers styckebruk.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 juni 2022