• Startsida
  • / Nyheter
  • / Satsning på spänningsroman för barn och ungdomar under 500-årsresan

Satsning på spänningsroman för barn och ungdomar under 500-årsresan

Författaren Cecilia Rojek

Inför läslovet hösten 2023 får alla sjätteklassare i kommunen en nyskriven lokalhistorisk spänningsroman. Boken skrivs av författaren Cecilia Rojek tillsammans med barn och ungdomar i åldrarna 9 till 15 år som ska vara med hela vägen från idé till färdig bok.​

2023 är det 500 år sedan Gustav Va​sa v​aldes till kung i Strängnäs. Strängnäs kommun uppmärksammar händelsen genom 500-årsresan – genom dåtid, nutid och framtid. Med en satsning på en lokalhistorisk spänningsroman ska barn och unga bidra till kommunens lokalhistoriska samling.

Lokal barnboksförfattare

Uppdraget har gått till författaren Cecilia Rojek, född och uppvuxen i Strängnäs. Numera bor Cecilia i Stockholm och har skrivit flera barnböcker där hon väver samman nutid med historiska legender och relationer med skräck och mystik.

Jag ser verkligen fram emot att skapa och skriva den här berättelsen tillsammans med barnen och ungdomarna i Strängnäs kommun. Vi ska röra oss genom historien i kvarter och natur där jag växte upp, och där mina medförfattare bor idag, fast längs mer kusliga och spännande stigar, säger författaren Cecilia Rojek.

Med anledning av 500-årsresan föreslog lokala politiker att Strängnäs kommuns kulturarv, kulturbyggnader och kulturhistoria ska dokumenteras, och att det gärna ska göras av personer med lokal koppling. Dessutom behöver vi fylla en lucka i den lokalhistoriska litteraturen när det gäller litteratur för barn och ungdomar. Bokprojektet är en del i det arbetet.

Vi är stolta och glada över att vi har fått med oss Cecilia Rojek i projektet. Hon har sin historia i kommunen samtidigt som barnen och ungdomarna som ska vara med och skriva lever här idag. Böcker har ju dessutom ett långt liv så den kommer verkligen att passa in i 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid, säger Johanna Nyberg, projektledare för 500-årsresan.​

Alla sjätteklassare får en bok

Boken släpps och delas ut till alla sjätteklassare i kommunen i samband med höstlovet, som numera också kallas läslovet. Målgruppen för berättelsen är åldrarna 9 till 14 år.

Vad boken kommer att handla om vet vi inte idag, men spänning och mystik med lokalhistorisk koppling utlovas.

Arbetet drar igång inom kort och barn och unga som vill vara med kan ansöka om plats i bibliotekens bokcirklar BOOKworms​.​ I en bokcirkel läser barn och unga böcker tillsammans, tipsar varandra och pratar om litteratur.

Mer om författaren Cecilia Rojek

Två av Cecilia Rojeks böcker heter Poltergeisten och Demonen. Böckerna ingår i serien Spöksyn och handlar om Tuva Hjelte och hennes speciella förmåga att se spöken.

Några tidigare utgivningar:

  • Århundradets gangsterkupp (2020)
  • Äventyr i havsdjupen (2018)
  • I raketfart med änglapappan (2017)
  • Medförfattare i ljudboksserien Constancias rike

Ta del av mer information om vad som kommer att hända under 500-årsresan.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juli 2022