Delta i Håll Sverige rent-dagen

Den 17 september är det Håll Sverige rent-dagen. Var med och gör skillnad för vår natur samtidigt som du bidrar till att din kommundel plockar mest skräp.

Håll Sverige Rent-dagen är en dag då privatpersoner, företagare och föreningar uppmanas att gå ut och plocka skräp. Kommunen kommer att ställa ut containrar i de olika kommundelarna där du kan slänga det uppsamlade skräpet. När dagen är slut kommer det insamlade skräpet i containrarna att vägas (och fördelas på antal invånare per kommundel) för att utse den kommundel som samlat in mest skräp!

Vem kan delta?

Alla kan delta. Ta med familjen, kompisgänget eller din arbetsplats och bege er ut den 17 september för att tillsammans med tusentals andra i Sverige plocka allt skräp ni ser.

Måste man anmäla sig?

Håll Sverige Rent-dagen arrangeras av Håll Sverige rent. Du behöver inte anmäla dig för att plocka skräp men om du anmäler dig via Håll Sverige Rents webbplats kan du beställa ett skräpplockarpaket med påsar och handskar.

Var hämtar jag sopsäckar?

Du kan hämta påsar och låna skräpplockartänger från biblioteken i Strängnäs och Mariefred. Tängerna finns i begränsad mängd så det är först till kvarn som gäller. Det går också bra att använda påsar och sopsäckar som du redan har hemma.

Öppettider:

Strängnäs bibliotek: lördag klockan 10–15
Mariefreds bibliotek: lördag klockan 11–14

Vad gör jag med skräpet?

Kommunen kommer i samarbete med SEVAB ställa ut containers där det går att lämna det skräp ni har plockat. Mer information om var containrarna kommer stå placerade kommer att publiceras i evenemanget Håll Sverige Rent-dagen.

Du kan också sortera skräpet och lämna det på återvinning, eller ta med skräpet hem och lägga det i restavfall.

Varför genomförs denna kampanj?

Strängnäs kommun är medlemmar i organisationen Håll Sverige Rent. Nedskräpning skapar otrivsamma och otrygga miljöer och kan skada djur och människor. Genom att plocka skräp uppmärksammas inte bara skräpet på ett nytt sätt, vi visar också för andra att skräp inte hör hemma någon annanstans än i papperskorgen.

Genom kommunens medverkan i kampanjen får vi inte bara en renare, trivsammare och tryggare närmiljö att vistas i. Vi bidrar även till kommunens långsiktiga arbete för att höja medvetenheten inom hållbarhetsområdet.

Läs mer om Håll Sverige Rent-dagen i vår evenemangsguide.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 september 2022