Mycket av sommarens algblomning är borta

Kommunen avråder inte längre från bad vid Lötbadet, Lännabadet och Forsabadet. Däremot är det fortfarande algblomning på Sjöborgsbadet i Härad.

Algblomningen kan vara lokal och det är upp till var och en att vara uppmärksam på den aktuella situationen. Vid algblomning sätter kommunen upp skyltar vid den aktuella badplatsen som tas ner när algblomningen är borta.

Badsäsongen pågår mellan 14 juni och 23 augusti

Kommunen tar regelbundet vattenprover under badsäsongen och kollar i samband med det efter algblomning. Badsäsongen pågår mellan den 14 juni och 23 augusti och efter det är det upp till dig som badar att vara uppmärksam på den aktuella situationen på badplatsen.

På Sjöborgsbadet i Härad där det fortfarande råder algblomning kommer kommunen att fortsätta hålla koll till dess att algblomningen är borta.

Vad är algblomning?

Blomningen kännetecknas av blågröna eller bruna missfärgningar av plankton i vattnet. Om siktdjupet i vattnet är mindre än normalt kan det vara ett tecken på att koncentrationen av alger kan vara hög.

Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Kokning förstör inte gifterna. Vatten som innehåller blågröna alger bör heller inte användas för bevattning av grönsaker och bär.

Algblomning är normalt under sommaren och försvinner av sig själv efter ett tag.

Har du frågor eller funderingar?

Hör av dig till kommunens miljöenhet via kommunens växel 0152 -291 00.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 september 2022