Vinnarna av årets klimatpris- och hållbarhetspris

Vinnarna av kommunens klimat- och hållbarhetspris presenterades på Näringslivsdagen den 2 september. Föreningen Solåkrabyn vinner hållbarhetspriset och klimatpriset tilldelas elföretaget Energy Effective Solutions.

Det ena företaget har funnits i femtio år, det andra i fyra. Ändå har de det gemensamt att hållbarhet är en del av deras affärsmodell.

Strängnäs kommuns klimat- och hållbarhetspris delas årligen ut till lokala företag och föreningar som gör insatser för en hållbar utveckling.

Solåkrabyn på Selaön vinner hållbarhetspriset 2022

Efter femtio år är deras affärsmodell fortfarande modern. Jämlikhet är ett av de centrala begreppen. Konkret betyder det till exempel att det inte är separata toaletter för personal och brukare.

– Är det för skitigt för mig att gå där så är det det för andra också. Då behöver vi städa, säger Karin Broman som är samordnare på Selaön.

Just det, på Solåkrabyn kallas de medarbetare och arbetstagare, inte personal och brukare. Också för att det ska vara mer jämlikt.

Med upp på scen för att ta emot priset var arbetstagarna Maria Lagerström och Kari Pirilä tillsammans med Karin Broman och verksamhetschefen Jenny Lundqvist.

Läs en längre intervju med föreningen Solåkrabyn.

Energy Effective Solutions vinner klimatpriset 2022

Ida Norström är företagets grundare och vd. Hon är en föregångare och förebild för framtidens företagare.

– Jag vill vara en av dem som tar elbranschen framåt och göra det jag kan, säger hon.

Energy Effective Solutions har dubblat antalet anställda sedan förra året och prognosen visar att även omsättningen kommer öka kraftigt i år. Svaret på framgången stavas hållbarhet, enligt Ida Norström, vd. Något som hon ser som naturligt för alla nya företag.

– Startar du ett företag 2019 är det inget val utan ett måste. Att vi fokuserar på hållbarhet gör att vi tjänar mer pengar, så varför skulle vi inte göra det, det är ingen grej, säger Ida Norström.

Läs en längre intervju med företaget Energy Effective Solutions

14 förslag kom in

Med priserna vill Strängnäs kommun uppmärksamma och uppmuntra insatser som bidrar till en hållbar utveckling. Under maj har den som vill kunnat ge förslag på kandidater. 14 olika företag och föreningar kom in som förslag. Utifrån dem har sedan en jury utsett vinnarna.

Läs mer om priserna på sidan Klimat- och hållbarhetspriset.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 september 2022