Kommunen erbjuder klimat- och energirådgivning

Med det ansträngda klimatläget och de höga energipriser vi har idag, är det många som funderar över sin energianvändning. Strängnäs kommun erbjuder energi- och klimatrådgivning till privatpersoner, företag och föreningar.

Energi- och klimatrådgivningen i Strängnäs kommun är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst. Här får du hjälp med tips på hur du kan minska din energianvändning, gå över till mer förnybar energi, sänka dina energikostnader och samtidigt påverka miljön så lite som möjligt.

Träffa energi- och klimatrådgivaren på Hälsodagen

Den 18 september arrangeras Hälsodagen i Strängnäs och Mariefred, en dag med hälsa och hållbarhet i fokus. Vår energi-och klimatrådgivare kommer finnas på plats på Västervikstorget i Strängnäs klockan 10–15 för att svara på frågor och ge tips och råd.

Du kan också alltid ringa eller mejla energi- och klimatrådgivningen. En gång i månaden har du också möjlighet att träffa dem i kommunhuset. Nästa tillfälle är fredagen den 7 oktober klockan 10–12. Du behöver inte boka tid.

6 energismarta tips som både sparar el men som också kan sänka dina elkostnader

  1. Installera lågenergilampor. LED- och lågenergilampor drar enbart en femtedel av energiförbrukningen i jämförelse med en vanlig glödlampa.
  2. Installera snålspolande dusch- och kranmunstycken. Tänk även på att undvika långa stunder i duschen, genom att duscha kortare stunder kan du årligen spara upp till 500 kWh.
  3. Undvik att skölja disken under rinnande vatten. Välj istället att endast diska det som behövs i diskmaskin.
  4. Ta hand om din kyl och frys! Frosta av årligen och damma baksidan. Dubbelkolla även temperaturen. För kylen rekommenderas +5 grader och för frysen -18. Varje grad kallare ökar energianvändningen med 5 procent.
  5. Tvätta i kallt vatten. Oftast räcker det att tvätta i 30 grader, det är endast riktigt nedsmutsad tvätt som kräver 40 eller 60 grader för att bli ren.
  6. Stäng av datorer och annan utrustning som inte används. Att låta dina apparater stå i standby-läge kostar dig årligen omkring 250 kWh.

Kontakta energi- och klimatrådgivningen

När du ringer din lokala energi- och klimatrådgivare är det kommunens kontaktcenter som svarar och kopplar dig vidare till energi- och klimatrådgivningen. Den bemannas av kunniga rådgivare på det kommundelägda bolaget Energikontoret i Mälardalen och är en kommunal tjänst som delvis finansieras av Energimyndigheten.

Telefon: 0152-29100
E-post: energiradgivning@energikontor.se

Läs mer på sidan för energi- och klimatrådgivning.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 september 2022