Kommunens skolmat och förskolekök nominerade i White Guide Junior
I går den 20 september avgjordes den gastronomiska tävlingen White Guide Junior. Strängnäs kommun var nominerade i kategorierna Årets hållbara skolmatskommun och Årets förskolekök.
White Guide Junior vill höja kvaliteten på skolmaten i Sverige genom att uppmärksamma och prisa offentliga skolrestauranger. Vinnarna presenterades under en prisutdelning den 20 september 2022. Strängnäs kommun kom på topp tjugo i kategorin Årets förskolekök och var bland de tio bästa i kategorin Årets hållbara skolmatskommun.
– Det är en stor ära att vi nu fått vår första nominering för ett förskolekök. Detta visar att kockar och pedagoger kan göra storverk när de jobbar tillsammans runt barnens måltider, säger måltidschefen Karin Lundell.
Hållbar skolmatskommun
Kommunen är nominerade i kategorin Årets hållbara skolmatskommun för tredje året i rad. Skolrestaurangerna i kommunen jobbar aktivt med hållbarhet genom bland annat:
- En tydlig målsättning att minska matens klimatpåverkan årligen.
- Fler växtbaserade rätter för att minska matens klimatpåverkan.
- Alla har möjlighet att välja vegetariskt i förskola och skola utan att ansöka om specialkost.
- Öka de ekologiska inköpen. Januari till juli har kommunen köpt drygt 48 procent ekologiskt. Den nationella livsmedelsstrategins mål är 60 procent.
- Menyer och grönsaksbufféer som är säsongsanpassade.
- Medarbetare utbildas i vad klimatsmart och hållbar mat är.
Karin Lundell betonar att det är måltidsservices samlade insatser som är grunden till nomineringarna.
– Strängnäs kommuns skolrestauranger har engagerade medarbetare som brinner för att ge våra barn och ungdomar vällagad mat gjord på bra råvaror. Det är ett lagarbete som ger resultat.