Spara pengar och värna miljön genom att minska matsvinnet
I Strängnäs kommun slängdes i genomsnitt 52 kilo matavfall per person förra året. Idag på internationella matsvinnsdagen ger vi dig fem tips hur du kan minska ditt matsvinn.
Släng inte mat i onödan, det är både dyrt och dåligt för miljön.
Här är fem saker du kan göra för att minska matsvinnet i din vardag.
- Om du handlar för kvällens middag, köp gärna en vara som är märkt med kort datum eller den äldsta varan på hyllan.
- Gå inte på affärens "ta tre betala för två" om du inte faktiskt har behov av så många. Om du ändå bara slänger den tredje varan så blir köpet ingen besparing.
- Ha en låda i kylen för alla matvaror som måste ätas snart. Ställ lådan synligt så att de syns när du öppnar kylen och kommer ihåg att använda dem i matlagningen.
- Frukter och grönsaker som börjar se ledsna ut är perfekta att skära upp, frysa in och spara till en smoothie eller gryta.
- Släng inte maten bara för att bäst före-datum har passerat. Titta, lukta och smaka för att avgöra om den fortfarande går att äta.
Här hittar du fler tips för en hållbar vardag som kommuninvånare bidragit med.
Tillsammans minskar vi matsvinnet
Nästan 80 procent av det totala matavfallet som samlas in i Strängnäs kommun kommer från hushållen. Det motsvarar 52 kilo per person. För allt matavfall i hela Sverige så kommer 70 procent från hushållen och den näst största producenten av matavfall är livsmedelsbutiker som står för 11 procent.
Strängnäs kommun arbetar året runt på för att på flera olika sätt minska matsvinnet i våra verksamheter. Bland annat mäter vi regelbundet matsvinnet i köken som lagar mat till skolor och äldreomsorg och vi planerar inköp och lagerhållning för att minska svinn.
Internationella matsvinnsdagen är ett initiativ från FN.