• Startsida
  • / Nyheter
  • / Elever målar historiska motiv på elskåp i Mariefred inför 500-årsresan

Elever målar historiska motiv på elskåp i Mariefred inför 500-årsresan

Nu ska elever i Mariefred måla elskåp med tolkningar av historiska händelser. Eleverna målar skåpen under vecka 40 och 41 för att allt ska vara klart inför 500-årsresan 2023.

Mariefreds hembygdsförening har letat i arkiven och tagit fram foton av platser och händelser från Mariefreds historia. Elever från Gripsholmsskolan ska under vecka 40 och 41 göra tolkningar av bilderna och måla dem på 16 elskåp inför 500-årsresan nästa år. De målade skåpen bildar en kortare promenadslinga i centrala Mariefred som till stora delar följer vattnet.

– Vi vill få barn och ungdomar i Mariefred att känna att de är med och skapar sin stad. Utsmyckning av det offentliga rummet är en viktig del i samhället som skapar samhörighet och trivsel. Projektet kopplar samman dåtid med nutid genom motiven från förr som tolkas av barn och ungdomar av idag. Förhoppningen är också att projektet kan fortsätta och utvecklas i framtiden, säger Johanna Nyberg, projektledare för 500-årsresan.

Bred samverkan mellan flera aktörer

Det kommunala energibolaget Sevab som äger elskåpen har varit med och initierat projektet. De har tidigare gjort ett liknande projekt med konst på elskåp tillsammans med Eskilstuna folkhögskola.

Förutom Sevab är Gripsholmsskolan, Mariefreds hembygdsförening och Strängnäs kommun med i samarbetet.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 oktober 2022