• Startsida
  • / Nyheter
  • / Eldningsveckor hösten 2022 – då får du elda ditt trädgårdsavfall

Eldningsveckor hösten 2022 – då får du elda ditt trädgårdsavfall

Eldning på tomt

Från vecka 41 till och med 43 får du elda mindre mängder grenar och ris inom detaljplanerat område. Har du trädgårdsavfall som du vill bli av med kan du också kompostera eller lämna ditt trädgårdsavfall till en återvinningsstation.

Bor du i detaljplanerat område får du endast elda ditt trädgårdsavfall under bestämda eldningsveckor. Hösten 2022 är det veckorna 41, 42 och 43 som gäller. Om du bor i område utanför detaljplan är det tillåtet att elda små mängder torrt trädgårdsavfall under hela året.

Om du är osäker på om du bor inom detaljplanerat område kan du använda Strängnäskartan. På kartan är detaljplanerat område markerat med blå färg. Om du klickar på kartan kan du zooma in och zooma ut.

Kompostera trädgårdsavfallet i första hand

Ur ett miljö- och säkerhetsperspektiv är det bättre att kompostera trädgårdsavfallet. Trädgårdsavfallet kan också lämnas på återvinningsstationerna Kvitten i Strängnäs och Läggesta i Mariefred. Du som bor i villa kan beställa abonnemang för trädgårdskärl hos Sevab, som då hämtar ditt trädgårdsavfall.

Att tänka på när du eldar

Eldning av vått eller fuktigt trädgårdsavfall ger mycket rökutveckling. Många människor är känsliga för rök och det är nästan omöjligt att elda i tätorter utan att störa omgivningen. Tala därför gärna med dina grannar innan du börjar elda.

Tänk också på att det är du som eldar som är ansvarig för elden. Det är viktigt att du har full kontroll över elden och att du har möjlighet att släcka elden vid behov. Att elda annat än trädgårdsavfall är förbjudet i kommunen.

Mer om att elda säkert

Läs mer om hur du eldar säkert utomhus.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 oktober 2022