• Startsida
  • / Nyheter
  • / Nu börjar 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid!

Nu börjar 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid!

bildmontage för 500-årsresan

Året som många har väntat på är här. 2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523. Detta uppmärksammar vi genom en mängd olika gemensamma upplevelser i samarbeten med framförallt ett stort antal lokala föreningar, samfund och olika aktörer.

Här är exempel på några upplevelser, aktiviteter och höjdpunkter under året:

  • Ett extra stort nationaldagsfirande med start den 3 juni
  • Motionsloppen Hemmavasan Strängnäs
  • Ett nytt offentligt konstverk

Dessutom kommer det under året att bjudas på nyskrivna böcker, konserter, föreställningar, utställningar, nyskriven musik och massor av hälsofrämjande aktiviteter.

Tidernas vinterfest inleder resan

Det första stora evenemanget är en unik tidsresa i form av en vandrande föreställning i Stallarholmen den 7 januari. Gustav Vasa och hans nyfunna vän Retstickan bjuder in till en dramatisk vandring genom dåtid, nutid och framtid. Det blir eldkonst, musik, möten med människor från olika tider och mycket annat spännande att uppleva på plats. Tidernas vinterfest arrangeras av Stallarholmens nätverk i samarbete med lokala aktörer i Stallarholmen och Strängnäs kommun. Mer praktisk information hittar du i evenemanget Tidernas vinterfest.

Ta del av allt som händer

Du hittar programmet, olika projekt och nyheter om 500-årsresan på vår webbplats. Webbsidan uppdateras ständigt allt eftersom nya programpunkter tillkommer. Här kan du också se vilka som är med och arrangerar alla aktiviteter under nästa år och ta del av information om hur vi uppmärksammar året. Läs mer på sidan 500-årsresan.

Lär känna vårt sigill och vår bild

För att det ska bli tydligt vad som ingår i 500-årsresan har vi tagit fram ett sigill, ett slags märke, som alla arrangörer får använda under året. Sigillet ska spegla såväl dåtid som nutid och framtid genom sin form och typografi.

Vi har också tagit fram en bild i form av ett montage. Det är den bilden som ligger högst upp i nyheten och sigillet ser du i den blå luftballongen. Bilden är tänkt att användas i trycksaker, på vår webbplats och i sociala medier. Du kan också se bilden på våra infartskyltar längs E20, i höjd med Härad och Läggesta.

Bilden ska gestalta vårt platsvarumärke dynamisk idyll. Samtidigt vill vi berätta om 500-årsresan genom ett montage av bilder från olika platser och naturområden i kommunen, både verkliga och fiktiva. Vissa byggnader och platser går att känna igen medan andra finns med som en symbol. Det futuristiska tornet som skymtar bakom domkyrkan går inte att hitta i vår kommun och den röda stugan är en symbol för alla små röda stugor och hus i kommunen.

Det finns flera versioner av bilden. I det stående formatet ser du mer vatten som symboliserar vår närhet till Mälaren, samt sjöarna och berghällarna i Åkers bergslag.

montage som visar verkliga och fiktiva platser i vår kommun
Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 januari 2023