Nu lanserar vi Sveriges roligaste styrdokument om mat

Häng med på familjen Gräslunds äventyr i den kommunala matvärlden! Nu lanserar vi Sveriges roligaste och mest begripliga styrdokument om mat genom serietidningen Smaklig måltid.

Mat och måltider är något som vi människor behöver varje dag, för att bli mätta, få i oss näring och för att träffas och umgås. För att vi inom kommunen ska kunna göra det tillsammans och på samma sätt finns ett måltidspolitiskt program, ett så kallat politiskt styrdokument.

– Vi i kommunen är ofta bra på att göra roliga saker tråkiga. Våra politiska styrdokument till exempel är många gånger svåra att läsa och förstå. Mat är viktigt. Därför ville vi göra vårt måltidspolitiska program mer tillgängligt. Vi ville skapa Sveriges roligaste och mest begripliga styrdokument. Det blev en serietidning, säger Karin Lundell, måltidschef på Strängnäs kommun.

Att prata om mat ska vara roligt

Serietidningen handlar om familjen Gräslund, en familj som älskar mat. Tidningen är framtagen tillsammans med tecknaren Fabian Göranson. Han är serieskapare och illustratör och har erfarenhet av att arbeta för organisationer och myndigheter. Fabian använder ofta en stor portion humor i tecknade berättelser för att göra svåra ämnen begripliga.

Tidningen tar upp olika situationer och aspekter runt mat som är vanliga i en kommun och kommer att delas ut på skolor och finnas tillgänglig på våra bibliotek. Tanken är att den ska kunna användas av alla för att på ett lustfyllt sätt väcka tankar och skapa dialog runt mat och måltider – allt från pedagoger och föräldrar, till anhöriga och måltidspersonal.

Ladda hem och läs tidningen

Läs mer om kommunens arbete med hållbara måltider och ladda ner en digital version av tidningen på sidan Hållbara måltider.

Innovationsprojekt för hållbar utveckling

Serietidningen är en del av en särskild satsning som kallas Horisontella medel Agenda 2030. Satsningen ska bidra till att medarbetare startar och driver projekt och samarbetar över gränserna.

Läs mer om Innovationsprojekt för hållbar utveckling

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 november 2023