Strängnäs kommuns partnerskap med byn Emboreet i Tanzania
Strängnäs kommuns partnerskap med byn Emboreet i Tanzania har börjat. Målet är att förbättra miljön i byn tillsammans med eleverna från en lokal skola (Secondary school).
Vecka 7 åkte en delegation från Strängnäs till Emboreet. Deltog gjorde kommunens barnombudsman Helena Edvinsson och koordinator för social hållbarhet Hanna Forsner Glaumann. Från Thomasgymnasiet deltog läraren Malin Tiger Nyrén, biträdande rektor Peter Axelsson och eleverna Philip Lovreus och Sebastian Ekelund Wallerström.
Strängnäs gymnasieelever tycker att resan var fantastisk efter att ha fått träffa engagerade människor som vill och kan göra förändringar, i ett samhälle med stora utmaningar inom hållbarhet.
- Denna resa har varit en upplevelse för livet och vi är ytterst tacksamma över att få vara en del av detta projekt, säger Philip Lovreus.
- Resan har visat att alla kan arbeta för ett mer hållbart samhälle och motverka klimatpåverkan om vi samarbetar och hjälper varandra, säger Sebastian Ekelund Wallerström.
Tidigare partnerskap med Tanzania för elevdemokrati
Redan år 2006 hade Strängnäs ett partnerskap i byn Emboreet i Tanzania som handlade om elevdemokrati.
År 2018 började Strängnäs partnerskap med byn Ilala som är en kommundel i Tanzanias största stad Dar Es Salaam. 2019 startade tre skolor i området elevråd i årskurs 4-7. Läs mer om det samarbetet i en tidigare nyhet.
Det är Internationellt centrum för lokal demokrati (ICLD), som är organiserat under Sida, och Sveriges kommuner och regioner (SKR) som finansierar kommunala partnerskap.
En del av Strängnäs arbete med Agenda 2030
Agenda 2030 och de globala målen togs fram av ledare för hela världen år 2015. De styr också Strängnäs kommuns hållbarhetsarbete. Mål 17, Genomförande och globalt partnerskap, ska stärka globala partnerskapet för hållbar utveckling.